Nije šala, rezultati popisa 1. aprila?!

Objavljeno: 12. 2. 2016 u 13:54h

Radi postizanja kredibilnosti aplikacije za članstvo u EU, predstavnici bh. vlasti najavljuju da će u nekoliko dana riješiti sporna pitanja, koja nisu mogli riješiti godinama, pa je tako najavljeno i da će rezultati popisa stanovništva u BiH biti objavljeni za najdalje mjesec i po dana!

Tako bi, sudeći prema najavama predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Dragana Čovića, rezultati mogli biti poznati već 1. aprila, ali statističari poručuju da im je taj rok prekratak, iako su imali skoro dvije i po godine za sređivanje i sumiranje podataka o stanovništvu i domaćinstvima u BiH, a koji su prikupljeni u oktobru 2013. godine!

Logičke kontrole

Čović svoj optimizam temelji na porukama i ocjenama koje je čuo prilikom nedavne posjete predstavnika Kancelarije za statistiku Evropske komisije (Evrostat) u BiH.

“Došli smo do pretpostavke da službeno objavimo rezultate popisa stanovništva. Biće to vrlo skoro, za mjesec, mjesec i po dana. Sigurno je da će biti vrlo brzo, jer nemamo više prava na otkazivanje, jer se puno drugih stvari vezuje na to”, istakao je Čović.

Direktorka Republičkog zavoda za statistiku RS Radmila Čičković je, komentarišući za Press ovaj Čovićev rok, odgovorila da to “neće biti tako brzo, i da će trebati malo više vremena”.

“Da se sutra uspostave pravila, moramo opet proći kroz sve, obaviti male, velike i logičke kontrole, veze, validacije, sve varijable i karakteristike. Zatim prekontrolisati pravila kod kojih se pokažu određena iskakanja, pa sve to korigovati. Dakle, čekao bi nas opet veliki posao koji bi zahtijevao određen period, sigurno duži od mjesec i po dana”, kazala je Čičkovićeva.

Ona je naglasila i da je tokom nedavnih sastanaka statističara iz Republike Srpske i Federacije BiH sa predstavnicima Evrostata, “izražena opredijeljenost i posvećenost da sporna pitanja što prije budu riješena”. Međutim, Čičkovićeva nije željela da precizira da li su entitetski predstavnici približili stavove i našli konkretno rješenje za definisanje “rezidentnog stanovnika” što je do sada bilo kamen spoticanja i razlog što se na rezultate popisa ovoliko čeka. Kao što je poznato odranije, Srpska ne prihvata da se rezidentni status dodjeljuje osobama koje su izjavile da su članovi domaćinstva i žive u mjestu popisa, godinu dana i duže ili su se doselili s namjerom da tu žive, a da pri tome rade ili se školuju negdje u inostranstvu.

Pozitivan smjer

“Dotakli smo se tog pitanja i spremnosti da budu nađena rješenja u skladu sa zakonom, metodologijom i standardima”, dodala je Čičkovićeva.

Stručnjaci u BiH, ali i Delegacija EU u BiH, u više navrata su poručili da je apsurdno predavati aplikaciju za članstvo u EU bez rezultata popisa stanovništva, jer su ti podaci neophodni da bi se kredibilno i sadržajno odgovorilo na hiljade pitanja koje će Evropska komisija dostaviti BiH. Takav stav je potvrdio i predsjedavajući Savjeta ministara BiH Denis Zvizdić.

“Biće nemoguće odgovoriti na upitnik ako nema rezultata popisa. Očekujemo da bi rezultati popisa trebalo da budu objavljeni u narednih nekoliko nedjelja, a stvari se razvijaju u vrlo pozitivnom smjeru”, rekao je Zvizdić.

Preliminarni rezultati

Popis stanovništva, domaćinstava i stanova u BiH održan je od 1. do 15. oktobra 2013. godine. Do sada su objavljeni samo preliminarni rezultati o ukupnom broju stanovnika BiH i pokazali su da je u BiH popisano 3.791.662 osobe, od čega u FBiH 2.371.603, u RS 1.326.991 i u Brčko distriktu 93.028 osoba.

U BiH je sporno skoro 350.000 popisnica, od čega se oko 250.000 odnosi na osobe bošnjačke nacionalnosti i to upravo zbog statusa rezidentnog stanovnika. Popis je koštao oko 45 miliona KM.

Izvor: pressrs.ba

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/aktuelno/nije-sala-rezultati-popisa-1-aprila/?utm_source=NajnovijeVijestiSidebar&utm_medium=Blcom&utm_campaign=NajnovijeVijestiSidebar||claudebot