Koje riječi koristiti pri ubjeđivanju sagovornika?

Objavljeno: 12. 2. 2016 u 16:00h

Naučnici sa cijenjenog Cornell University su ustanovili kada i kako će ljudi promijeniti mišljenje. Odnosno, koje argumente i rječnik bi trebalo da koristite ako želite da nekog ubijedite u nešto.

Za početak, ustanovljeno je da ukoliko u četiri odgovora odnosno razmjena mišljenja ne uspijete u tome, šanse vam dramatično opadaju.

Istraživači su ustanovili da je rječnik koji koristite veoma važan. Odnosno trebalo bi da koristite potpuno druge riječi, fraze i argumente u odnosu na sagovornika. To znači da ćete i stvari posmatrati iz sasvim novog ugla što vam povećava šanse da pobijedite u ubjeđivanju.

Uspješno je i korišćenje fraza poput: “na primjer” ili “recimo”, kao i konkretnih slučajeva.

Zanimljivo je da će fin pristup dati bolje rezultate. Odnosno, ako ne budete grubi i uz to koristite riječi poput “možda bi to moglo da bude istinito” veća je šansa da će vaš sagovornik povjerovati u to što govorite.

Mišljenja koja mogu da se promijene se izgovaraju uz puno pridjeva i priloga i riječi “molim” ili pomoć.

Na tvrdoglave stavove ukazuju riječi “ništa”, “sigurno” ili “niko”.

Na kraju, znajte da ubijediti nekog u vaše mišljenje uopšte nije lako. Naučnici kažu da se mnogo češće dešava da svako ostane pri svom mišljenju.

Izvor: domino.rs

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/aktuelno/koje-rijeci-koristiti-pri-ubjedivanju-sagovornika/?utm_source=NajnovijeVijestiSidebar&utm_medium=Blcom&utm_campaign=NajnovijeVijestiSidebar||claudebot