Ko plaća najskuplju vodu u RS?

Objavljeno: 12. 2. 2016 u 13:41h

Najskuplju vodu u RS plaćaju stanovnici Bijeljine, gdje metar kubni vode košta 1,30 KM, dok Fočaci za ovu količinu treba da izdvoje gotovo dvostruko manje novca, odnosno 0,60 maraka.

U komunalnim preduzećima širom Srpske ističu da poskupljenja vode u ovoj godini neće biti, a slična situacija je i sa cijenama kanalizacije. Stanovnici Bijeljine su u nezavidnom položaju i kada su u pitanju cijene kanalizacije, koju plaćaju 1,30 KM, dok je u Trebinju ova usluga osam i po puta jeftinija, odnosno 0,15 KM po metru kubnom.

Od grada do grada razlika je vidljiva i kada je riječ o potrošačima koji su definisani kao privredna ili pravna lica. Najskuplju vodu po ovom osnovu plaćaju Dobojlije, koji moraju da izdvoje 2,99 KM za metar kubni, dok najmanje novca, odnosno 1,36 KM plaćaju pravna lica u Istočnom Sarajevu.

Cijena kanalizacije za pravna lica takođe je najviša u Doboju i iznosi 1,32 KM po metru kubnom, a najjeftinija u Trebinju, gdje privrednici izdvajaju 0,42 KM.

Iz preduzeća “Vodovod” Banjaluka ističu da su proteklih godina izgradili rezervoare u naseljima i mjestima koja nisu imala pristup vodovodnoj mreži, čime su omogućeni uslovi za priključenje domaćinstava na gradsku mrežu.

“Naselja u kojima trenutno imamo najviše novih priključaka su: Dragočaj, Priječani, Kuljani, Ramići, Šargovac, ali i u ostalim dijelovima grada gdje su ispunjeni uslovi”, rekli su u banjalučkom “Vodovodu” i dodali da je lani na vodovodnu mrežu priključeno 800 novih korisnika.

Iako je prethodnih godina bila praksa da cijene vode i komunalnih usluga skoče već u januaru, stanovnici Bijeljine mogu da odahnu, jer ove godine neće biti poskupljenja. U ovom gradu privrednici za vodu i kanalizaciju izdvajaju isti iznos novca kao i domaćinstva, što nije slučaj u drugim dijelovima RS. Međutim, za ove usluge privrednici u Bijeljini moraju da izdvoje najviše novca, u odnosu na privrednike u drugim gradovima i opštinama Srpske.

“Na gradski vodovodni sistem priključeno je oko 90.000 domaćinstava, a cijene su jasno definisane u ugovoru sa kreditorima, tako da sigurno neće doći do poskupljenja”, rekli su u preduzeću “Vodovod i kanalizacija” Bijeljina.

Poskupljenja neće biti ni u Prijedoru. Iz “Vodovoda i kanalizacije” u Istočnom Sarajevu ističu da je lani na mrežu priključeno 370 novih korisnika, te da nemaju u planu poskupljenje usluga tokom ove godine. U preduzeću “Vodovod” u Doboju kažu da imaju oko 42.000 korisnika, a njih 3.954 su porodična domaćinstva. Cijene vode i kanalizacije nisu mijenjali od jula prošle godine.

Iz Komunalnog preduzeća “Vodovod” Gradiška ističu da Lijevče polje ima izobilje kvalitetne podzemne vode.

“Izvorište vode za gradski vodovod nalazi se u Žeravici, a gradsku vodu koristi oko 42.000 stanovnika”, rekli su u ovom preduzeću.

Podsjećaju da je lani na vodovod priključeno 513 korisnika. U fočanskom preduzeću za vodovod i kanalizaciju “Izvor” kažu da je trenutna naplativost oko 90 odsto, te da nemaju namjeru da u narednom periodu povećavaju cijenu vode.

“Najneredovnije platiše su javne ustanove, sa njima imamo najviše problema kada je riječ o naplativosti vode”, rekla je direktor preduzeća “Izvor” Ruža Stojanović.

Izvor: Glas Srpske

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/aktuelno/ko-placa-najskuplju-vodu-u-rs/?utm_source=SingleNajnovijeVijesti&utm_medium=Blcom&utm_campaign=SingleNajnovijeVijesti||claudebot