Nova popularna zanimanja kojima se možete baviti

Objavljeno: 10. 2. 2016 u 13:11h

I koja vam mogu donijeti uspjeh u karijeri i više novca…

Kada je najveća poslovna društvena mreža na svijetu LinkedIn sprovela istraživanje, shvatili su da mnoga zanimanja koja su danas najpopularnija među poslodavcima zapravo nisu ni postojala prije samo pet godina!

Odličan primjer novih, a traženijih zanimanja jesu ona koja su se našla i na vrhu njihove liste:

iOS i Android developeri

Drugačije rečeno, ovo su programeri za mobilne aplikacije. Za samo pet godina, broj Android programera na ovoj mreži povećao se gotovo 200 puta, sa svega pedesetak 2008. godine, do više od 10.000 koliko ih je bilo 2013.

U čemu je tajna ovih zanimanja i zašto su baš ona na prvom mjestu? Odgovor je jednostavan. Danas svi sadržaji prelaze na mobilne uređaje, svi sve počinju da rade i prate posredstvom mobilnog i tableta, pa tako i oni koji prave danas aplikacije za mobilne uređaje postaju traženi.

Postoje radna mjesta Android i iOS developera gdje oni imaju fiksno radno vrijeme i fiksnu mjesečnu zaradu (koja nije mala), ali isto tako oni mogu napraviti jednu jedinu aplikaciju koja je tražena i zarađivati velike sume.

Ovakvih primjera ima dosta, a jedan od njih je mladi Vijetnamac Dong Ngujen koji je kreirao jednostavnu igricu za mobilne telefone – Flappy Bird. Ne dozvoliti da ptičica u letu udari u prepreke – jedini je prost zadatak u toj igri. Danas vjerovatno svi znaju za sada već kultnu igricu Angry Birds, a Dong ju je samo pojednostavio. Mada je aplikaciju kreirao za samo nekoliko dana, u jednom trenutku je od nje zarađivao nevjerovatnih 50.000 dolara dnevno!

Ovo je samo jedna igrica, a danas postoje bezbrojne aplikacije za razne stvari koje koristimo svakodnevno, od parkiranja, do onlajn kupovine. Potreba za aplikacijama će samo rasti, a svaka dobra ideja ovde može da nađe svoje mjesto.

Osim uvijek popularnih i traženih IT poslova, kao što su web dizajneri, cloud servis specijalista i drugi, danas su na tržištu popularne i druge profesije koje mogu biti bliske i onima koji nisu toliko upoznati sa informacionim tehnologijama.

Svi vole Fejsbuk i Tviter, zar ne? Ali kako to izgleda kad vam je posao da koristite ove društvene mreže po cijeli dan?

Community Manager

još jedno je zanimanje koje osvaja tržište. Oni koji se bave ovim poslom često su prave zvezde u onlajn zajednici, bilo da rade u digitalnim agencijama za oglašavanje ili kao frilenseri – za domaće i strane klijente.

Ukoliko rade kao frilenseri, njihova prosječna mjesečna zarada može da dostigne i do nekoliko hiljada evra. Ono što zapravo rade Comunity Manageri je vođenje komunikacije na društvenim mrežama, tako da to bude u korist brenda za koji rade, zatim da stvaraju kreativne i efektne sadržaje koji će zadržati i povećati broj pratilaca na društvenim mrežama i poboljšati onlajn reputaciju brenda.

SEO&PPC stručnjaci

Svi koji danas nešto nude ili prodaju imaju potrebu za internet marketingom. Ovo je najisplativiji dio svakog biznisa – direktno povećanje profita. Šta je svakodnevni posao SEO i PPC stručnjaka? Oni koriste tehnike i znanja da optimizuju sajtove kako bi se oni našli na prvoj strani Gugl pretrage. Prate analitiku, kreiraju i vode budžete za onlajn oglašavanje (PPC i Fejsbuk reklame), kreiraju oglase koje plasiraju onlajn i slično.

Copywriter

Svrha postojanja ovog zanimanja jeste da kreira privlačne i kratke poruke, koje će djelovati na potencijalne klijente i potrošače. Dobar sadržaj ostavlja jak utisak i pokreće na akciju, tj. utiče na potrošača da reaguje, odnosno da kupi ponuđeni proizvod ili uslugu, prihvati neku ideju i slično.

Danas u kompanijama copywriteri uglavnom rade na pravljenju promotivnih slogana, radio džinglova, TV reklama, oglasa za print, veb, bilborde, flajere, tekstove za brošure, kataloge, čestitke i sve drugo što kompaniji služi za promotivne aktivnosti.

Sve više kompanija ove stručnjake angažuje part time i plaća po učinku. Na taj način neko ko je copywriter može da radi istovremeno i za više brendova ili klijenata i da zarađuje znatno više od prosječne plate.

Ne samo da su ova zanimanja danas popularna na tržištu i među poslodavcima, nego su to zanimanja za koja nije više potrebno godinama učiti i završavati fakultet. Onlajn tutorijali, stručne obuke, praksa, sve su ovo načini da se postane dobar stručnjak u nekoj od ovih oblasti. Potrebna je samo dobra volja i motivacija.

Izvor: cosmopolitan.rs

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/aktuelno/nova-popularna-zanimanja-kojima-se-mozete-baviti/?utm_source=SingleVijestiIzKategorije&utm_medium=Blcom&utm_campaign=SingleVijestiIzKategorije||claudebot