Štediše vjerne tradiciji uprkos nižim prinosima

Objavljeno: 9. 2. 2016 u 14:12h

Banke suvereno drže primat na polju štednje u Srpskoj, a osiguravajuće kuće zbog nerazvijene kulture među stanovništvom teško osvajaju povjerenje iako u mnogim slučajevima nude više prinose.

Iako izrazito niske kamatne stope na štednju u bankama daju prednost osiguravajućim kućama da privuku klijente sa viškom kapitala, oni se radije odlučuju za tradicionalnu štednju. Dugogodišnja tradicija i veći stepen povjerenja u bankarski sektor teško se mogu promijeniti preko noći pa će, prema svemu sudeći, struktura štednje u Srpskoj ostati bez većih promjena.

Predsjednik Udruženja osiguravajućih društava RS Milomir Durmić kaže da polisa životnog osiguranja, pored primarne funkcije koja se ogleda u zaštiti života, obezbjeđuje i značajne prinose, čime se njena prednost u odnosu na klasični bankarski depozit udvostručuje.

“Doživljenjem polise životnog osiguranja osiguraniku je zagarantovan iznos koji je ulagao tokom života plus očekivana dobit čiji se iznos ne može tačno utvrditi”, kaže Durmić i dodaje da polisa kumulativno ima više prednosti jer, pored zaštite života i zdravlja, obezbjeđuje prinose u vidu štednje.

Ulaganje u hartije od vrijednosti još se svodi na direktnu kupovinu jer se investicioni fondovi u Srpskoj nalaze u procesu prilagođavanja novoj zakonskoj regulativi kojom im je dat rok od tri godine da iz zatvorenog pređu u otvoreni oblik. To u praksi znači da još ne postoji mogućnost direktnog ulaganja u fondove koji su još zatvorenog tipa, ali uvijek ostaje mogućnost direktne kupovine hartija od vrijednosti koje mogu da obezbijede dobre prinose.

Direktor Društva za upravljanje investicionim fondovima VIB iz Banjaluke Vladan Jović smatra da će se ulaganja u pojedine fondove nakon otvaranja zaista isplatiti i da će se dobar dio kapitala akumuliranog u bankama preseliti na tržište hartija od vrijednosti.

“Još je rano o tome govoriti, ali mislim da će se u dobroj mjeri situacija znatno izmijeniti jer ulaganje u hartije od vrijednosti, osim višeg prinosa, obezbjeđuje i dodatnu prednost u vidu diverzifikacije rizika. Kupovinom više različitih hartija od vrijednosti, od akcija do obveznica, moguće je obezbijediti optimalnu kombinaciju koja obezbjeđuje dobre prinose sa umjerenim rizikom”, smatra Jović.

Stanovništvo bi u dogledno vrijeme moglo imati još jednu opciju za ulaganje viška novca, jer bi ove godine RS trebalo da dobije prvi dobrovoljni penzijski fond, o čijem osnivanju pregovaraju Penzijski rezervni fond RS (PREF), Evropska banka za obnovu i razvoj i slovenački fond Skupna pokojninska družba. I u PREF-u ističu da su suočeni sa efektima pada kamatne stope na bankarske depozite.

“Imajući u vidu da se dio imovine PREF-a još nalazi u bankarskim depozitima, možemo potvrditi da je prethodnih godina evidentan kontinuiran pad kamatnih stopa na bankarske depozite. Za fizička i pravna lica koja oročavaju novac u bankama to znači manji prihod od kamata na bankarske depozite, ali, s druge strane, to se može posmatrati i kao pozitivan trend imajući u vidu da dolazi i do pada kamata na kredite koje banke plasiraju građanima i privredi”, kaže izvršni direktor Društva za upravljanje PREF-om Saša Stevanović.

Kamatne stope na bankarske depozite

Prosječna kamatna stopa na oročene depozite u bankama u Srpskoj iznosila je na kraju trećeg kvartala 2015. godine 2,29 odsto i znatno je smanjena u odnosu na isti period 2014. kada je iznosila 2,49 odsto.

Izvor: Glas Srpske

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/aktuelno/stedise-vjerne-tradiciji-uprkos-nizim-prinosima/||claudebot