Na pomolu neviđena afera: Vozila registrovali bez uplata!

Objavljeno: 9. 2. 2016 u 13:10h

Kriminalistička policija CJB Banjaluka podnijela je krivičnu prijavu protiv Gordane Ernaut (29) iz Banjaluke, službenice Auto-centra “Granolić”, zbog sumnje da je prilikom registracije vozila oštetila račun javnih prihoda Republike Srpske za 5.340 maraka.

Prijavom, koja je dostavljena Okružnom tužilaštvu u Banjaluci, Ernautova je osumnjičena za krivično djelo zloupotrebe povjerenja za koje je Krivičnim zakonom RS zaprijećena novčana ili kazna do tri godine zatvora. U policiji navode da je prijava rezultat akcije “Uplatnica”, koja je mjesecima rađena kako bi se otkrilo gdje nestaje novac od registracije vozila u banjalučkoj regiji. Tokom istrage došlo se do dokaza koji ukazuju na to da je Ernautova od klijenata preuzimala novac za registraciju vozila, ali ga nije uplaćivala na račun javnih prihoda, već zadržavala za sebe.

Prisvajala novac

“Tokom akcije saslušan je veći broj svjedoka i prikupljeno je dovoljno dokaza koji ukazuju na to da postoje osnovi sumnje da je djelo izvršeno u periodu od 13. jula 2013. do 16. januara 2015. godine. Prijavljenoj se na teret stavlja da je kao radnica firme za registraciju vozila preuzimala novac, s ciljem registrovanja vozila u CJB Banjaluka, ali nije izvršila obavezne uplate na račun javnih prihoda, već je novac zadržavala za sebe. To je urađeno tako što je prilagala neovjerene uplatnice za porez na vozilo, naknade za vodoprivredu, Auto-moto savez i putarinu, čime je oštetila budžet RS za 5.340 maraka”, saopštila je portparolka CJB Banjaluka Marija Markanović.

Nezvanično saznajemo da je policija tokom istrage otkrila neovjerene uplatnice za 76 vozila koja su registrovana bez uplate. Zvuči nevjerovatno, ali na tim uplatnicama nije bilo nikakvog pečata i istražioci pokušavaju da utvrde ko je i na koji način omogućio registraciju vozila, bez uredne uplatnice.

Organizovani kriminal

“Istraga nije okončana i sumnjamo da su u zloupotrebe umiješana i pojedina lica iz CJB Banjaluka, zaposlena na registraciji vozila. Provjerićemo da li su oni u to bili umiješani i da li su svjesno primali takve uplatnice. Do sada smo otkrili 76 uplatnica bez pečata, a čekaju se provjere za još 1.000 vozila. Međutim, to je samo “kap u moru”, jer uporedo s tim provjeravamo i uplatnice za koje se sumnja da su fiktivne, odnosno da imaju falsifikovane pečate. Plašimo se da u Banjaluci postoji na stotine vozila, registrovanih bez stvarne uplate”, tvrdi izvor blizak istrazi.

On navodi da će sve to biti predmet opširne policijske istrage.

“Ukoliko se ispostavi da su naše sumnje opravdane, to bi moglo značiti da se tu radi o organizovanom kriminalu, neviđenih razmjera. To automatski znači da je budžetu nanesena znatno veća šteta od navedene, a o kojem iznosu je riječ, znaćemo po završetku istrage”, tvrdi izvor Pressa.

Zloupotrebe nisu spriječene

Petko Granolić, direktor Auto-centra “Granolić”, kaže za Press da njegova firma nema nikakve veze sa zloupotrebama i poziva nadležne da istraže kako je moguće da neko registruje vozilo s uplatnicom bez pečata.

“Ukoliko se dokaže da je moja radnica kriva za ono za šta je sumnjiče, odmah ću joj dati otkaz. Nikog neću da štitim, ali postavlja se pitanje odgovornosti drugih lica. Ako je ona prilagala neovjerene potvrde o uplatama, kako onda radnici CJB Banjaluka to nisu uočili i spriječili zlupotrebu. Kako je moguće da neko produži važenje saobraćajne dozvole i na to stavi svoj potpis, a da nije provjerio da li su za to ispunjeni uslovi. To se nije smjelo desiti! Pozivam policiju, ali i Poresku upravu RS da to istraže do kraja i da lopove najstrože kazne”, rekao je Granolić.

Izvor: pressrs.ba

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/aktuelno/na-pomolu-nevidena-afera-vozila-registrovali-bez-uplata/?utm_source=SingleNajnovijeVijesti&utm_medium=Blcom&utm_campaign=SingleNajnovijeVijesti||claudebot