Kriminal odnio 57 miliona maraka

Objavljeno: 9. 2. 2016 u 15:39h

Krivičnim djelima u oblasti indirektnih poreza budžetima je u prošloj godini pričinjena šteta u iznosu od 57,57 miliona maraka, kazali su u Upravi za indirektno oporezivanje (UIO) BiH.

Taj iznos je dvostruko veći nego u 2014. godini kada je nezakonito stečena imovinska korist iznosila 28,65 miliona KM.

UIO je u 2015. godini zbog krivičnih djela podnijela nadležnim tužilaštvima 96 prijava – 69 izvještaja, 15 informacija, sedam obavještenja i pet dopuna.

“Kao i prethodnih godina najveći dio podnesenih prijava tužilaštvima odnosio se na poreske utaje ili prevare”, kazao je načelnik Odjeljenja za komunikacije UIO BiH Ratko Kovačević.

Naglasio je da je u 2015. godini zbog poreske utaje ili prevare UIO tužilaštvima podnijela 44 izvještaja, te šest obavještenja, četiri informacije i jednu dopunu.

“Samo na osnovu tih prijava budžet je oštećen za 13,74 miliona KM”, naglasio je Kovačević.

UIO je češljala i svoje redove, a u 2015. godini su tužilaštvima dostavili tri izvještaja kojima su obuhvaćeni i radnici ove institucije.

“Ovi radnici pričinili su štetu u iznosu od 15.982 KM. Izvještaji protiv zaposlenih podneseni su zbog zloupotrebe položaja ili ovlašćenja, nesavjesnog rada u službi i falsifikovanja službene isprave”, kaže Kovačević.

Ekonomski analitičar Zoran Pavlović smatra da se odavno zakazalo u kontroli i praćenju redovnosti plaćanja poreskih obaveza.

“Kada god se desi da neko dođe u situaciju da ne plati pola miliona ili milion KM, to je već samo po sebi znak da se ta kompanija dogovorila sa nekim od poreskih inspektora o određenim malverzacijama. Upravo zbog toga svake godine poreskim utajama budžet bude oštećen za milione maraka. Ako bi novac koji nestaje raznim krivičnim djelima bio usmjeren u privredu došlo bi do rasta privredne aktivnosti, ali i većeg zapošljavanja”, kazao je Pavlović i dodao da je najgore to što nadležni za ove propuste uopšte ne odgovaraju.

Prekršaj

U Upravi za indirektno oporezivanje BiH kazali su da su radnici Sektora za sprovođenje propisa izdali u 2015. godini 341 prekršajni nalog i podnijeli 663 zahtjeva za pokretanje prekršajnog postupka.

“Po tom osnovu oduzeta je roba čija je vrijednost procijenjena na 5,68 miliona KM”, kazali su u UIO BiH.

Izvor: Glas Srpske

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/aktuelno/kriminal-odnio-57-miliona-maraka/?utm_source=PovezaneVijesti&utm_medium=Blcom&utm_campaign=PovezaneVijesti||claudebot