Keš draži od plastike

Objavljeno: 8. 2. 2016 u 14:14h

I dok se u zemljama Evropske unije odavno razmišlja o zamjeni gotovinskog plaćanja elektronskim, ekonomisti i bankari smatraju da stanovnici BiH još dugo neće biti spremni da šuškanje novčanica i zveckanje kovanica u novčaniku u potpunosti zamijene “plastikom”.

Pretpostavlja se da će se Evropljani uskoro potpuno osloboditi gotovine jer se keš u praksi sve manje koristi. U potenciranju ove ideje prednjače Šveđani, a tim stopama idu i njihove komšije Danci čija centralna banka namjerava štampati novčanice samo do kraja godine.

Iako banke u BiH odavno klijentima nude mogućnost da “iz fotelje” obavljaju transakcije uz minimalne naknade, to nije skratilo duge redove ispred šaltera. Sekretar Udruženja banaka BiH Mijo Mišić kaže da su prednosti bezgotovinskog plaćanja brojne sa aspekta troškova, bezbjednosti, brzine i borbe protiv sive ekonomije. Ipak, ukidanje gotovine bi bio dugotrajan proces.

“Učešće gotovinskog u ukupnim plaćanjima sektora stanovništva je visoko i još nema opadajući trend, a razloge trebamo tražiti u velikom učešću sive ekonomije, davanju popusta na gotovinska plaćanja, malom broju posterminala, te u tradiciji i navikama”, kaže Mišić.

On smatra da ono što nam omogućavaju tehnologije i nude banke nije dovoljno ukoliko se ne unaprijedi ukupan ekonomsko-pravni i društveni ambijent.

Član Udruženja ekonomista RS – SWOT Predrag Duduković smatra da BiH ne posjeduje tehničke pretpostavke poput uvezanog sistema i dostupnosti interneta u svim krajevima koje su preduslov za potpuno ukidanje gotovinskog plaćanja.

“Taj proces će se odvijati jako sporo, godinama. Ovdje još nije zaživjelo ni internet bankarstvo, a ljudi radije stoje ispred šaltera 15 minuta umjesto da ubace karticu u bankomat i podignu novac”, rekao je Duduković.

Potpuna zamjena gotovinskog plaćanja kartičnim ima svoje dobre, ali i loše strane. Duduković kaže da prednosti bezgotovinsko plaćanje uveliko nadmašuje nedostatke i kao najveću prednost izdvaja kontrolu tokova novca što bi minimiziralo sivu ekonomiju i pranje novca.

“Mana je što sistem može zakazati pa pojedinac može biti uskraćen za nešto što želi da kupi iako ima novca. Banke bi imale uvid u vrstu robe i usluga koje se kupuju što donekle nije u redu sa moralnog aspekta”, kaže Duduković.

Gotovina izaziva krize

Profesor i autor knjige “Zabrana gotovine – sve što treba da znate o predstojećem ukidanju gotovog novca Gerald Man smatra da su državne i finansijske krize prethodnih godina ubrzale strateški razvoj koncepta ukidanja gotovine jer u velikom broju zemalja još postoji opasnost od “juriša na banke”, odnosno masovnog podizanja gotovine, što bi moglo srušiti finansijski sistem.

Izvor: Glas Srpske

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/aktuelno/kes-drazi-od-plastike/?utm_source=NajnovijeVijestiSidebar&utm_medium=Blcom&utm_campaign=NajnovijeVijestiSidebar||claudebot