Najviše vozila registrovano u Banjaluci, a najmanje u Čajniču

Objavljeno: 5. 2. 2016 u 10:44h

Uprkos ekonomskoj krizi, sve veći broj stanovnika Srpske posjeduje automobil, o čemu svjedoči i podatak da je u RS prošle godine registrovano 345.636 vozila, što je za 5.717 više nego godinu ranije.

Da je automobil nužna potreba u ovom modernom dobu, dokazuje činjenica da je od ukupnog broj vozila, najviše registrovano četvorotočkaša i to 279.399.

Direktor Agencije za bezbjednost saobraćaja Republike Srpske Milija Radović istakao je da je najviše vozila registrovano u Banjaluci, a najmanje u opštini Čajniče.

“U najvećem gradu Srpske prošle godine registrovano je 63.681, dok je u opštini Čajniče svega 855 vozila, a za njom puno ne zaostaju ni Srebrenica i Rudo”, rekao je Radović.

Međutim, ako se uzme u obzir da u prosjeku Srpska na 1.000 stanovnika ima 260,5 vozila, dodao je Radović, onda Laktaši imaju najviše registrovanih vozila. Prema njegovim riječima, na 1.000 stanovnika u Laktašima je registrovano 368, što znači da gotovo svaki treći ima vozilo.

“Broj registrovanih vozila u Srpskoj iz godine u godinu vrtoglavo raste, jer stanovnici imaju sve veću potrebu za automobilima”, kazao je Radović.

On je istakao da se u evropskim gradovima smanjuje broj vozila, na šta utiče niz mjera.

“Recimo, tamo je uređen javni prevoz i ekonomski je isplativije njime putovati, za šta se stanovništvo najčešće odlučuje. Međutim, sve je više onih koji kao prevozno sredstvo koriste i bicikl. S druge strane, na to utiče i destimulacija građana da koriste vozila u velikim gradovima zbog zagađenja”, objasnio je Radović.

Sekretar Pokreta potrošača RS Dragovan Petrović je rekao da je došlo vrijeme kada se građani odriču važnijih stvari kako bi kupili automobil.

“U većini slučajeva to su starija vozila, jer su i mnogo jeftinija, ali su, s druge strane, skupa za dalje održavanje. Neka računica govori da automobil nosi troškove kao i jedan član porodice kad se uzme u obzir registracija, gorivo, održavanje”, rekao je Petrović.

Prodavci vozila zadovoljno trljaju ruke ističući da prodaja nikad nije bila bolja.

U Auto-salonu “Braća Đukić” kažu da je prodaja automobila prošle godine povećana za 30 odsto u odnosu na 2014. godinu.

“Uglavnom prodajemo polovna auta starosti do šest godina, a kupci su najčešće zainteresovani za vozila srednje i manje srednje klase, odnosno “golf”, “pasat”, “audi”, mada u posljednje vrijeme dobro ide i prodaja “sitroena”, “pežoa” i drugih”, rekao je menadžer prodaje Željko Vasilić.

Dan bez svog četvorotočkaša ne bi mogla zamisliti ni Banjalučanka Vesna Mišić.

“Čast taksistima, gradskom prevozu i drugima, ali auto je auto. Od kada sam kupila vozilo, u gradu mi je sve na dohvat ruke, ne zavisim ni od koga. Mogu gdje god i kad god hoću, samo sjednem u auto i za tren oka dođem gdje trebam, a, na svu sreću, ni gorivo više nije toliko skupo”, rekla je Mišićeva.

EU

Posljednjih godina sve članice Evropske unije su povećale broj automobila na ulicama izuzev Njemačke i Velike Britanije, koje posljednjih godina promovišu alternativne načine prevoza, odnosno javni prevoz, bicikl i pješačenje.

Najveći porast broja automobila zabilježen je u Poljskoj i Letoniji. Od zemalja koje nisu članice Evropske unije prednjači Lihtenštajn. Svjetski prosjek je 108 vozila na 1.000 stanovnika, gdje svaki deseti stanovnik ima automobil.

Najviše registrovanih

opština/grad broj automobila na 1.000 stanovnika

  • Laktaši     368
  • Srbac        325
  • Banjaluka    319
  • Bijeljina     309

Najmanje registrovanih

opština/grad broj automobila na 1.000 stanovnika

  • Srebrenica   106
  • Rudo         127
  • Čajniče      156

Izvor: Glas Srpske

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/aktuelno/najvise-vozila-registrovano-u-banjaluci-a-najmanje-u-cajnicu/||Mozilla/5.0 AppleWebKit/537.36 (KHTML, like Gecko; compatible; ClaudeBot/1.0; [email protected])