Invazija azijske robe “guši” tekstilce u RS

Objavljeno: 5. 2. 2016 u 11:26h

Konkurentnost tekstilne industrije u RS je ozbiljno ugrožena, pošto je domaće, ali i tržište zemalja EU preplavila jeftina roba iz azijskih zemalja, prije svega iz Kine, Indije i Vijetnama.

To prijeti da izazove velike poremećaje na tržištu, a koji bi mogli prouzrokovati zatvaranje pogona u pojedinim firmama iz ove oblasti, što bi značilo i otpuštanje velikog broja radnika.

Da problema već uveliko ima potvrđuje i posljednji slučaj iz Kozarske Dubice, gdje je preduzeće “Dubicotton” iz Kozarske Dubice, koje se bavi preradom pamučnih i viskoznih vlakana, ugasilo jedan pogon u fabrici, što je prouzrokovalo otkaze za više od stotinu radnika. Otkazi su, kako su pojasnili iz ove firme, uslijedili zbog nekonkurentnosti firme na tržištu koje su preplavili jeftini kineski proizvodi. Na drastičan rez troškova rukovodstvo ovog izvozno orijentisanog italijanskog preduzeća bilo je prinuđeno zbog teške tržišne borbe sa kineskim proizvodima.

Radovan Pazurević, predsjednik Izvršnog odbora Udruženja proizvođača tekstila, kože i obuće RS, rekao je da otpuštanje više od stotinu radnika u jednoj fabrici i u jednom malom mjestu kakvo je Kozarska Dubica predstavlja katastrofu jer je riječ o više od stotinu porodica. Prema njegovim riječima, obućarska, tekstilna i drvoprerađivačka industrija spadaju u niskoakumulativne privredne djelatnosti.

“To je naročito izraženo u obućarskoj i tekstilnoj industriji, gdje jako mnogo ljudi učestvuje u procesu proizvodnje i gdje je akumulacija po jedinici proizvoda izuzetno niska”, rekao je Pazurević i dodao da je radno mjesto u tim granama industrije relativno jeftino. Na sceni je, kako je rekao, međunarodna utakmica jer skoro svaka država u svijetu ima jedan od oblika tekstilne industrije.

“Nama su mnogoljudne države svijeta najveća konkurencija, znači Kinezi, Indijci, Vijetnamci. To su države koje imaju jako mnogo stanovnika i gdje je izuzetno razvijena ova vrsta djelatnosti”, rekao je Pazurević. Ipak, on smatra da se tekstilna industrija može izboriti s tim proizvodima iz azijskih zemalja, ali da pritom društvo mora da stvara ambijent za poslovanje, ali i da se počnu iznalaziti mogućnosti za stvaranje bazne industrije.

Inače, u opštini Kozarska Dubica rekli su da je zatvaranje jednog pogona u “Dubicottonu” i otpuštanje više od 100 radnika loša vijest jer je, kako su naveli, riječ o jednom od najvećih stranih ulagača, koji je imao podršku i Vlade RS i lokalne zajednice. S tim u vezi poručili su da će insistirati na zaštiti prava otpuštenih radnika.

Danko Ružičić, predsjednik Sindikata tekstila, kože i obuće RS, rekao je da se u ovom slučaju radi o uglednoj firmi koja je na Balkanu jedina predionica pamuka koja je preživjela vremena tranzicije. Dodao je da je ova firma poštovala sva prava radnika i da su i sada, prilikom otpuštanja radnika, ispoštovali sve procedure.

“Ostali proizvođači u tekstilnoj industriji RS uglavnom rade finalni proizvod za izvoz, lon poslove za stranog kupca, koji obezbijedi i plasman”, rekao je Ružičić. Dodao je da se proizvodnja i izvoz u tekstilnoj i kožarsko-prerađivačkoj industriji RS povećava iz godine u godinu, te da zapošljava oko 11.000 radnika.

Međutim, naglasio je da se problemi vrlo lako mogu dogoditi u svakoj drugoj fabrici konfekcije i obuće jer dva puta godišnje ugovaraju proizvodnju za sezonu i ako ne ugovore dovoljno posla – nemaju šta raditi.

“Konkurentnost je ugrožena proizvodima iz azijskih zemalja jer vidite po kojim cijenama ovdje kod nas dolaze tekstilni i obućarski proizvodi iz Kine. To je tačno i naše stanovništvo kupuje ono što mu je jeftinije”, kazao je Ružičić.

Izvor: Nezavisne

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/aktuelno/invazija-azijske-robegusi-tekstilce-u-rs/||Mozilla/5.0 AppleWebKit/537.36 (KHTML, like Gecko; compatible; ClaudeBot/1.0; [email protected])