Agrar mora ostati zaštićen carinom

Objavljeno: 5. 2. 2016 u 15:13h

Otvaranje domaćeg tržišta za robu iz EU bilo bi višestruko štetno za agrarni sektor, ocijenila je Vlada RS nakon što je razmatrala informaciju u vezi sa spoljnotrgovinskim poslovanjem i zaštitom agrarnog sektora.

Vlada je zauzela stav da bi promjena pregovaračke pozicije BiH u pregovorima sa EU u vezi sa prilagođavanjem trgovinskog dijela Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju (SSP) kada je riječ o tradicionalnoj trgovini sa Hrvatskom bila štetna za agrarni sektor.

“Carinska zaštita za poljoprivredne proizvode za koje je dokazana posebna osjetljivost treba ostati na snazi do ulaska BiH u EU”, ocijenila je Vlada RS.

Organi na nivou BiH, kako je navedeno, trebalo bi da preduzmu aktivnosti za primjenu mjera koje će doprinijeti unapređenju spoljnotrgovinskog poslovanja i zaštiti domaće proizvodnje u agrarnom sektoru. Vlada RS je predložila uvođenje prelevmana, revidiranje tarifnih kvota i preciznije definisanje tarifne oznake “ostalo”.

“Potrebno je unaprijediti i rad graničnih organa, ali i suzbiti nelegalne radnje na graničnim prelazima”, istakli su u Vladi RS.

Pregovori između BiH i Evropske komisije o adaptiranju SSP-a otvoreni su na zahtjev Hrvatske, koja je, pozivajući se na principe tradicionalne trgovine, zatražila da joj i nakon ulaska u EU budu omogućene povlastice koje je ranije imala u trgovini sa BiH na osnovu CEFTA sporazuma. Vlada RS je nezadovoljna prvim razgovorima jer stvari koje su na stolu ne idu u korist domaćoj proizvodnji, niti su usaglašene unutar BiH. Delegacija BiH koja pregovara postupa na osnovu pregovaračke platforme Predsjedništva BiH koje je pristalo na princip tradicionalne trgovine i fazno otvaranje tržišta BiH.

Predsjednik Udruženja uzgajivača svinja RS Mišo Maljčić pozdravio je mjere koje je predložila Vlada RS navodeći da bi otvaranje granica za robu iz EU u potpunosti uništilo agrarni sektor.

“Hrvatska je slavila kada je postala članica EU. Oni su dobili pristupne fondove EU i mnoge stimulacije za agrarni sektor. Neshvatljivo je sada da oni traže da im budu omogućene povlastice koje su i ranije imali u trgovini sa BiH”, kazao je Maljčić.

Član Predsjedništva BiH Mladen Ivanić izjavio je juče da u dokumentima o kojima je razgovaralo Predsjedništvo nije bilo riječi o tradicionalnoj trgovini sa Hrvatskom.

“Bilo je riječi o potrebi prilagođavanja SSP-a i pregovori o tome traju. Jedno je prilagođavanje sporazuma, a drugo je tradicionalna trgovina”, tvrdi Ivanić.

Povišica za žrtve i boračke kategorije

Vlada RS je utvrdila osnovicu i koeficijent za isplatu mjesečnih primanja za 2016. godinu civilnim žrtvama rata. Osnovica za obračun je uvećana za 1,7 odsto i iznosi 419 KM. Za isti procenat je uvećana i osnovica za obračun primanja za 2016. za borce, vojne invalide i porodice poginulih boraca i sada iznosi 559 KM.

Usvojena je i informacija o postupku izrade i usvajanja dokumenta koji se odnose na zaštitu dječijih prava u BiH. Vlada je izrazila zabrinutost zbog toga što pojedina ministarstva na nivou BiH bez njene saglasnosti dostavljaju materijale na usvajanje u Savjetu ministara BiH.

Izvor: Glas Srpske

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/aktuelno/agrar-mora-ostati-zasticen-carinom/||claudebot