Borovnice i maline pune kućni budžet voćara u Srpcu

Objavljeno: 3. 2. 2016 u 15:18h

Proizvodnja jagodičastog i bobičastog voća u srbačkoj opštini još nije dostigla željeni nivo, ali je sve veći broj onih koji se odlučuju da na ovaj način dođu do profita i prehrane svoje porodice.

Jedan od preduslova za uspješnu proizvodnju i plasman na tržište jeste da se što prije izgradi hladnjača većeg kapaciteta za skladištenje voća.

“Na području naše opštine ima sedam hektara pod zasadom malina i oko dva hektara pod borovnicom, a ako želimo ozbiljnije ući u ovu proizvodnju, ove površine se moraju drastično povećati”, rekao je načelnik Srpca, Drago Ćirić.

On je dodao da je hladnjaču bio odobren novac, putem Švajcarske razvojne agencije, ali se ovaj projekat nije mogao realizovati jer skupština ne zasjeda više od devet mjeseci.

Jedinu hladnjaču, ali manjeg kapaciteta, izgradio je Dragiša Knežević iz Ilićana koji otkupljuje šumske plodove. U nju se može smjestiti oko 10 tona voća, a trenutne potrebe zahtijevaju izgradnju hladnjače sa oko 400 kubnih metara, za odlaganje 120 tona voća.

Hladnjača bi koristila i nedavno osnovanom udruženju “Bio-borovnica” iz Srpca u kome djeluje pet proizvođača. Jedan od njih je Zoran Ivanović koji je na četiri dunuma zasadio 1.300 sadnica borovnice. On je obezbijedio i navodnjavanje po sistemu “kap po kap”, te podigao zaštitnu mrežu od grada.

“Jaka suša mi je prethodnih godina prepolovila očekivan rod borovnice, pa moram postaviti zaštitnu mrežu od sunca. Za to mi je potrebno oko 5.000 maraka, što ne mogu izdvojiti iz vlastite proizvodnje, tako da u eventualnim podsticajima vidim svoju šansu”, rekao je Ivanović.

On je zajedno sa tri proizvođača borovnice prošle godine dobio međunarodni komercijalni G.A.P. standard za izvoz na tržište EU, u okviru zajedničkog projekta Centra za poljoprivredu i ruralni razvoj CARD iz Banjaluke i Švedskog zadružnog centra “We effect”.

Nekoliko srbačkih poljoprivrednika odnedavno je krenulo i sa proizvodnjom aronije, ali površine još nisu dovoljno velike da bi mogli napraviti značajniji iskorak na tržištu. Zbog toga planiraju da osnuju udruženje, kako bi podstakli i druge da krenu sa ovom vrstom proizvodnje i tako lakše došli do podsticaja.

Pomoć voćarima će pružiti opština Srbac i Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS, putem Jedinice za koordinaciju poljoprivrednih projekata, koji su na sastanku u Srpcu evidentirali njihove potrebe. Cilj je da im pokušaju omogućiti podsticaje za ove namjene iz programa Međunarodnog fonda za razvoj poljoprivrede (IFAD).

Izvor: Glas Srpske

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/aktuelno/borovnice-i-maline-pune-kucni-budzet-vocara-u-srpcu/?utm_source=PovezaneVijesti&utm_medium=Blcom&utm_campaign=PovezaneVijesti||claudebot