U novo ljeto uz muziku i kuvano vino

Objavljeno: 13. 1. 2016 u 13:25h

Doček Pravoslavne nove godine na otvorenom uz muziku, kuvano vino i vatromet večeras će biti organizovan u nekoliko gradova i opština Srpske.

Novu godinu po julijanskom kalendaru na gradskim trgovima dočekaće stanovnici Banjaluke, Trebinja, Dervente, Novog Grada, Foče, Šamca i Čajniča, dok u Prijedoru, Bijeljini, Istočnom Sarajevu, Gradišci, Srpcu i drugim opštinama organizovanog slavlja neće biti. S obzirom na to da su protekli praznici ispraznili novčanike stanovnicima mnogi će novo ljeto čekati u krugu porodice.

Svečanost u Banjaluci počeće u 21 čas ispred Banskog dvora, a sve koji odluče da Novu godinu slave na otvorenom očekuje bogat kulturno-umjetnički program i ponoćni vatromet.

“Nastupiće Gradski tamburaški orkestar, Veliki narodni orkestar i Folklorni ansambl “Veselin Masleša”, rekli su organizatori.

U ponoć će biti služen moleban u Hramu Hrista Spasitelja.

Svečano će biti i u Trebinju, a zbog najavljenog nevremena proslava će umjesto na Trgu slobode biti organizovana u Sportskoj dvorani “Miloš Mrdić”.

“Publiku će zabavljati Marko Gačić, Tamara Milutinović, Gordana Goga Babić i Teodora Džeferović uz pratnju orkestra Mikice Gačića”, rekli su u Gradskoj upravi Trebinje.

Stanovnici Novog Grada će uz vatromet i kuvano vino Pravoslavnu novu godinu dočekati uz grupu “Sinovi Manjače” i krajiške grupe “Runolist” i “Krajiško srce”. Opština Šamac organizuje proslavu na Trgu Petra Mrkonjića, a za dobru atmosferu će se potruditi “Virus bend”. U Čajniču će proslava biti organizovana na platou ispred Doma kulture “Filip Višnjić” gdje će uz vino biti posluženi i besplatni specijaliteti sa roštilja. Grupa “Goci bend” će uz besplatnu vinsku kapljicu zagrijavati posjetioce na Trgu pravoslavlja u Derventi.

U duhu pravoslavlja će biti i Foča gdje će stanovnike zabavljati ansambl “Boemi” iz Užica, a kuvano vino i čaj obezbijediće lokalna uprava, dok će u ponoć nebo obasjati vatromet. U isto vrijeme u Hramu Svetog Save će biti služen moleban za blagoslovljeno novo ljeto.

Za razliku od prethodnih godina Srpčani će slaviti u kućama i kafićima, jer je tradicija organizovanja dočeka Pravoslavne nove godine na otvorenom prekinuta zbog blokade opštinskog budžeta.

Apel

Lokalne vlasti i policija apeluju na građane da se tokom proslave uzdrže od upotrebe vatrenog oružja i pirotehničkih sredstava, a vozačima savjetuju da ne voze pod dejstvom alkohola.

Izvor: Glas Srpske

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/aktuelno/u-novo-ljeto-uz-muziku-i-kuvano-vino/?utm_source=PovezaneVijesti&utm_medium=Blcom&utm_campaign=PovezaneVijesti||Mozilla/5.0 AppleWebKit/537.36 (KHTML, like Gecko; compatible; ClaudeBot/1.0; [email protected])