Domaći proizvodi krče put ka SAD

Objavljeno: 1. 12. 2015 u 12:45h

Preduzeća iz BiH na najbolji način su iskoristila mogućnost bescarinskog izvoza određenih proizvoda u SAD iako se suočavaju sa problemom visokih transportnih troškova i nedovoljno velikog obima proizvodnje.

BiH se od avgusta 2013. godine nalazi na listi zemalja kojima su dodijeljene povlastice bescarinskog izvoza proizvoda u SAD. Produženjem roka važenja povlastica do kraja 2017. godine biće obuhvaćen veći broj proizvoda nego ranije. Riječ je o proizvodima iz sektora u kojima BiH ima zapažene izvozne rezultate i potencijale za razvoj što je dobar temelj za izvoznu ekspanziju na američko tržište.

Podaci Spoljnotrgovinske komore BiH pokazuju da je u prvih deset mjeseci u SAD izvezena roba vrijedna 53,23 miliona KM što je za 21,11 miliona više u odnosu na isti prošlogodišnji period. Privredna komora RS organizovala je niz seminara kako bi privrednike upoznali sa mogućnostima plasmana na američko tržište, a nedavno je RS posjetila i delegacija Srpskog instituta iz Vašingtona koja bi trebalo da bude spona između naših i američkih kompanija.

“Najveće prepreke za ekspanziju izvoza na američko tržište su veliki transportni troškovi i nedovoljno velike količine proizvoda kojim naše firme raspolažu, ali je najvažnije da izvoz, ipak, raste”, kaže portparol Privredne komore RS Vladimir Blagojević.

Kao rješenje navodi ukrupnjavanje proizvodnje i povezivanje firmi.

“Organizovan nastup grupe proizvođača je šansa za naše privrednike koji bi objedinili manje pošiljke u jednu veliku i na taj način podijelili velike troškove”, smatra Blagojević.

Lista roba sa povlašćenim tretmanom je duga, a izdvajaju se prehrambeni proizvodi, piće i duvan, proizvodi životinjskog porijekla, voće i povrće, mineralni i hemijski proizvodi, plastika i guma, drvo i proizvodi od drveta i papira, tekstil i tekstilni proizvodi te automobilski dijelovi i transportna oprema.

Među preduzećima koja su prisutna na američkom tržištu je i trebinjska firma “Anđelić”. Njen vlasnik Radovan Anđelić kaže da je organska proizvodnja eteričnih ulja uz posjedovanje sertifikate koji potvrđuju kvalitet veoma isplativa i da bi uz podršku države to mogla biti perspektivna privredna grana.

“Sva naša proizvodnja namijenjena je izvozu u Francusku, Njemačku, Veliku Britaniju i SAD”, kaže Anđelić i dodaje da se radi o veoma skupim proizvodima.

Razmjena sa SAD u najvažnijim oblastima u prvih deset mjeseci 2015. (miliona KM)

Izvoz

  • Bombe, granate, torpeda                                     16,67
  • Namještaj, posteljina, madraci                          9,95
  • Neorganski hemijski proizvodi                         4,48
  • Eksploziv, šibice, protietički proizvodi    3,53
  • Obuća i dijelovi obuće                       3,20
  • Eterična ulja, parfemski proizvodi                  2,31

Uvoz

  • Mineralna ulja i goriva                                        142,06
  • Nuklearni reaktori, kotlovi i mašine                 13,32
  • Električne mašine, oprema i njihovi dijelovi       5,51
  • Vozila, osim željezničkih i tramvajskih                 4,45
  • Masnoća i ulja biljnog i životinjskog porijekla    4,27
  • Optički, fotografski i mjerni instrumenti          1,90

Razmjena sa SAD u prvih deset mjeseci  (miliona KM)

IZVOZ – UVOZ

2015.

53,23 – 187,21

2014.

32,12 – 250,16

Izvor: Glas Srpske

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/aktuelno/domaci-proizvodi-krce-put-ka-sad/?utm_source=SingleNajnovijeVijesti&utm_medium=Blcom&utm_campaign=SingleNajnovijeVijesti||claudebot