Domaći proizvođači bezalkohonih pića gube bitku sa uvozom

Objavljeno: 30. 11. 2015 u 14:26h

Agresivne reklamne kampanje multinacionalnih kompanija i olako propuštanje velikih količina bezalkoholnih pića preko granice zagorčavaju život domaćim proizvođačima i sve većim izazovom čine njihov opstanak na tržištu.

Potrošači su na kupovinu uvoznih bezalkoholnih pića u prvih devet mjeseci ove godine spiskali 109,8 miliona KM.

Podaci Spoljnotrgovinske komore BiH pokazuju da je na uvoz mineralnih voda sa ili bez šećera i aroma, gaziranih pića i voćnih sokova potrošeno 4,48 miliona KM više nego u istom periodu lani, čime je minus u spoljnotrgovinskom bilansu dodatno uvećan.

Direktor banjalučke “Vitaminke” Žarko Mikić ističe da se domaći proizvođači nalaze u začaranom krugu jer im izvoz otežavaju necarinske barijere, dok prekomjeran uvoz dovodi u pitanje opstanak njihovih kapaciteta. Opravdan bi, prema njegovim riječima, bio samo uvoz proizvoda koje ne proizvodimo.

“RS raspolaže velikim količinama voća i povrća i odgovarajućim kapacitetima za preradu. Mislim da je luksuz za državu da dozvoli da ovolike količine uvoznog soka i vode pređu granicu jer samo jačanje domaće proizvodnje osnažuje privredu, podstiče zapošljavanje i povećava iskorišćenost domaće sirovine, koja u velikoj mjeri propada”, kaže Mikić i dodaje da je dodatni problem to što zbog loše kontrole na granici vrlo često na tržište BiH ulazi roba sumnjivog porijekla i sa netačnim deklaracijama.

Ekonomski analitičar Zoran Pavlović smatra da bi, osim sistemske zaštite, domaći proizvođači trebalo više da ulažu u marketing jer samo na taj način mogu pridobiti kupce koji trenutno radije biraju inostrane proizvode.

“Kupci su povodljivi, a dodatni problem je što nadležne institucije ne staju u odbranu domaće proizvodnje, koja kvalitetom može parirati i svjetskim brendovima u ovoj oblasti”, kaže Pavlović.

Dok je gubitak bitke sa multinacionalnim kompanijama zbog njihove finansijske moći donekle razumljiv, poražavajuće je  da domaći proizvođači ne mogu da se izbore ni sa regionalnom konkurencijom. Najveće količine bezalkoholnih pića iz regiona uvezene su iz Hrvatske, Srbije i Slovenije. Iz Hrvatske i Srbije stižu najveće količine mineralne vode bez dodatka šećera, dok voćni sokovi, osim iz tih zemalja, u velikim količinama stižu i iz Slovenije. U uvozu su najmanje zastupljeni voćni sokovi, dok je najveća zastupljenost osvježavajućih bezalkoholnih pića i gaziranih sokova sa šećerom, sladilima i aromama.

Industrija sokova u Srbiji u posljednjih nekoliko godina je doživjela ekspanziju zahvaljujući stranim kompanijama koje su, kupujući domaće propale firme, stvorile respektabilnu poziciju na tržištu.

Pavlović ističe da je problem naših preduzeća i mala proizvodnja.

“Ona zbog toga cjenovno ne mogu parirati svjetskim gigantima, a cijena je tas na vagi kod kupca koji obično bira jeftiniji proizvod. Mi raspolažemo istim prirodnim potencijalima kao Srbija, ali bez dobrih i kvalitetnih investicija i ulaska velikih svjetskih kompanija na naše tržište neće biti pomaka u razvoju industrije sokova”, kaže Pavlović.

Izvoz

Izvoz bezalkoholnih pića u prvih devet mjeseci ove godine vrijedio je 24,93 miliona KM, što je za 1,1 milion više u odnosu na isti period lani.

Izvor: Glas Srpske

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/aktuelno/domaci-proizvodaci-bezalkohonih-pica-gube-bitku-sa-uvozom/?utm_source=SingleNajnovijeVijesti&utm_medium=Blcom&utm_campaign=SingleNajnovijeVijesti||claudebot