Radni staž treba da bude glavni uslov za penziju

Objavljeno: 27. 11. 2015 u 13:55h

Privredna komora RS zatražila je od Vlade i Narodne skupštine da zakonski bude definisano da radnik može ići u penziju čim ispuni uslov od 40 godina radnog staža bez godina starosti.

Prema važećem Zakonu o penzijskom i invalidskom osiguranju RS radnik ima pravo na penziju kada napuni 60 godina i 40 godina penzijskog staža. U zakonu su ostavljene i prelazne odredbe koje važe do 2025. godine. Prema tim odredbama radnici koji u idućoj godini navrše 40 godina staža mogu u penziju sa 57 godina. Ta granica bi bila povećavana svake naredne godine za četiri mjeseca, tako da bi 2025. za sve koji nemaju 65 godina uslov za penzionisanje bio 40 godina staža i 60 godina života. Za žene bi ta granica 2025. bila 58 godina starosti i 35 godina staža. Izmjenama ovog zakona koje je utvrdila Vlada i koje će Narodna skupština razmatrati po hitnom postupku 2. decembra, predloženo je da samo policijski službenici zaposleni u Ministarstvu unutrašnjih poslova RS mogu da idu u penziju sa 40 godina staža, bez obzira na to koliko imaju godina.

Privredna komora RS dostavila je ministru rada i boračko-invalidske zaštite Milenku Savanoviću i Narodnoj skupštini inicijativu za predlaganje amandmana na prijedlog izmjena ovog zakona i zatražila da zakonom bude precizirano da je uslov za penziju isključivo 40 godina staža.

“To je posebno značajno za određene kategorije radnika, kao što su oni koji imaju beneficirani radni staž, koji su učestvovali u ratu i koji rade na teškim poslovima, kao što su građevinarstvo, rudarstvo i druge oblasti”, istakli su u Privrednoj komori.

Radniku koji napuni 40 godina staža, istakli su, bez obzira na godine života, smanjuje se radna sposobnost i dovodi u pitanje mogućnost adekvatnog izvršavanja radnih zadataka.

“Ograničavanje uslova za ostvarivanje starosne penzije godinama života, pored godina penzijskog staža, poslodavce dovodi u situaciju da nose teret socijalnog zbrinjavanja radnika iako to nema opravdanje ni sa aspekta zaposlenog, koji više nema dovoljne radne kapacitete, ni sa aspekta poslodavca, koji nema radnika koji može da zadovolji zahtjeve procesa rada”, naglašavaju u Privrednoj komori.

Savanović kaže da je dobio inicijativu privrednika i da će ona biti razmotrena, nakon čega će iznijeti stav. Govoreći o ukidanju starosne granice za odlazak u penziju policijskih službenika, Savanović je rekao da RS mora podmladiti policiju zbog sve većih bezbjednosnih izazova, posebno kada je riječ o terorizmu.

“To je iznuđena situacija zbog stanja u kojem se nalazimo”, kazao je Savanović.

Komentarišući inicijativu privrednika, direktor Fonda PIO Mladen Milić istakao je da bi njenim prihvatanjem došlo do velikog priliva broja penzionera.

“Bilo je određenih problema pri ostvarivanju prava policijskih službenika na penziju. Određeni broj njih nije ispunjavao starosnu granicu za odlazak u penziju. Policijski službenici su, na neki način, bili u neravnopravnom položaju u odnosu na ostale. Ako bi bila prihvaćena inicijativa privrednika, automatski bi došlo do povećanog priliva penzionera, ali onda bi došao u pitanje reformski zakon o PIO. Pod hitno bi trebalo preispitati sva beneficirana radna mjesta, odnosno radna mjesta za koja je propisan radni staž sa uvećanim trajanjem”, rekao je Milić.

Zakoni u koliziji

Mladen Milić je istakao da je problem bio i kolizija Zakona o radu i Zakona o PIO. Zakonom o PIO definisano je da svaki radnik koji ispuni uslove u pogledu penzijskog staža, ali ne i starosnu granicu, može nastaviti raditi dok ne dostigne starosnu granicu, ali ne duže od 45 godina staža. Zakonom o radu je definisano da radniku po automatizmu prestaje radni odnos kada navrši 40 godina staža. To pitanje će biti drugačije definisano u novom zakonu o radu.

Izvor: Glas Srpske

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/aktuelno/radni-staz-treba-da-bude-glavni-uslov-za-penziju/?utm_source=NajnovijeVijestiSidebar&utm_medium=Blcom&utm_campaign=NajnovijeVijestiSidebar||claudebot