Privreda ostala na margini interesovanja

Objavljeno: 26. 11. 2015 u 15:07h

Unija udruženja poslodavaca RS izjasnila se juče da je radna verzija novog zakona o radu za njih apsolutno neprihvatljiva i da ne može predstavljati kvalitetnu osnovu za izradu i usvajanje novog zakona.

Poslije analize rješenje predviđenih u radnoj verziji zakona o radu iz Unije udruženja poslodavaca su naveli da je predlagač, pod izgovorom zaštite dostignutog nivoa prava radnika, potpuno zanemario osnovni razlog za donošenje novog zakona – prilagođavanje radnog zakonodavstva tržišnim uslovima poslovanja.

“Naš utisak je da je predlagač više vodio računa o položaju i privilegijama administracije, nego o zaštiti prava radnika u privredi. Po našem viđenju, problem nastaje zbog nemogućnosti razdvajanja uloge Vlade RS, kao najvećeg poslodavca, i predlagača zakona, čime je bitno smanjen kvalitet zakonskih rješenja”, dodaje se u saopštenju.

Poslodavci su naveli da posebno žele ukazati na pogubnost eliminisanja socijalnih partnera iz procedure donošenja odluke o najnižoj plati, osnovnoj plati i ličnim primanjima.

“Takvo rješenje bi uklonilo pretpostavke za razvoj kolektivnog pregovaranja i socijalnog dijaloga uopšte. Vrednovanje rada mora biti autonomno pravo poslodavca. Rješenja koja bi proizlazila iz ovog radnog teksta ne mogu polučiti pozitivne efekte, ali mogu dovesti u pitanje održivost, čak i postojećeg nivoa privredne aktivnosti”, naglasili su u Uniji poslodavaca i pozvali Vladu RS da putem dijaloga dođu do najoptimalnijih rješenja.

Rješenja koja je predložilo Ministarstvo rada i boračko-invalidske zaštite RS naišla su na žestoko protivljenje i na drugoj strani – Savezu sindikata RS. Sindikalci su izrazili nezadovoljstvo navodeći da ona idu u korist poslodavaca, a ne već obespravljenih radnika.

Premijer RS Željka Cvijanović istakla je da je ponuđeno rješenje dobro i da novi zakon sasvim dovoljno štiti prava radnika. Kazala je da je Vlada u radnom materijalu ostavila određena alternativna rješenja kako bi mogla čuti stavove socijalnih partnera.

“Mi smo pokazali daleko veći stepen fleksibilnosti nudeći određena rješenja koja su bolja nego što je slučaj sa našim okruženjem uključujući i FBiH koja je nedavno donijela novi Zakon o radu”, rekla je Cvijanovićeva.

Radnom verzijom novog zakona o radu RS preciznije su definisani uslovi zbog kojih poslodavci mogu radniku dati otkaz, kolektivni ugovori biće ograničeni na tri godine, najniža plata biće utvrđivana svake godine, dok je start za godišnji odmor povećan na 20 radnih dana. Za razliku od važećeg zakona, koji poslodavcima ostavlja četiri situacije u kojima radniku zbog povrede radne discipline mogu dati otkaz, novim rješenjem je predviđeno više od 20 razloga zbog kojih poslodavac radniku može uručiti radnu knjižicu.

Radnom verzijom predviđeno je, između ostalog, da radnik može dobiti otkaz ako ne poštuje radnu disciplinu propisanu aktom poslodavca, ako odbije ljekarski pregled kako bi bilo utvrđeno da li je zloupotrijebio pravo na odsustvo zbog privremene spriječenosti za rad ili da li je dolazio na posao pijan ili pod dejstvom drugih opijata. Jedna od novina je i da će najnižu platu utvrđivati Vlada na prijedlog Ekonomsko-socijalnog savjeta RS u zadnjem kvartalu tekuće za narednu godinu. Vlada je u radnoj verziji predvidjela tri opcije za obračun naknade za minuli rad. Predviđeno je i da kolektivni ugovori, koji su jedan od ključnih razloga nesuglasica socijalnih partnera, budu ograničeni na tri godine.

Kazne

Željka Cvijanović je istakla da Vladi nije u interesu niti bi donosila bilo kakve propise usmjerene protiv radnika.

“Naprotiv, predviđene su i veće sankcije prema poslodavcima koji ne izvršavaju obaveze. Hoćemo da napravimo realan sistem u okviru kojeg će biti moguće povećavati stepen zaposlenosti i braniti radnička prava, kao i da bude izvršen pritisak i primijenjene sankcije prema onima koji ne izvršavaju obaveze u pogledu plata, poreza i doprinosa”, rekla je Cvijanovićeva.

Izvor: Glas Srpske

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/aktuelno/privreda-ostala-na-margini-interesovanja/||claudebot