Blagajnica iz kase ministarstva ukrala 27 hiljada maraka

Objavljeno: 25. 11. 2015 u 14:39h

Leonela Magaš, zadužena za vođenje blagajne u Ministarstvu civilnih poslova BiH, osumnjičena je da je ukrala 27.000 maraka iz kase u tom resoru, saznaje “Glas Srpske”.

Protiv Magaševe je podnesena tužba, a predmet se nalazi na stolu tužioca Tužilaštva BiH. Nestanak novca je otkriven nedavno, kada je nadležnima u ministarstvu postalo sumnjivo što se Magaševa danima nije pojavljivala na poslu. Zbog toga je donesena odluka o vanrednom pregledu blagajne.

“Zamjenik ministra za finansije naložio je da bude obavljen pregled blagajne. Pregled kase, koji je obavljen uz njeno prisustvo, pokazao je da nedostaje određena količina novca. Tužba protiv nje je podnesena i dalje procedure su u toku “, rekli su u Ministarstvu civilnih poslova.

Nestanak novca potvrdio je i ministar civilnih poslova Adil Osmanović, ali nije htio da navodi ime osumnjičene, niti sumu.

”Njeni pretpostavljeni su primijetili da se čudno ponaša, da je otišla na bolovanje i tako dalje. Zbog toga je formirana komisija koja je pozvala dotičnu osobu, otvorena je kasa i ustanovljeno da nedostaje dio sredstava”, kazao je Osmanović.

On je dodao da su odmah zatražili pomoć Pravobranilaštva BiH, koje je nadležno da pokrene postupak pred pravosudnim institucijama.

“Sa svojim timom sam pozvao i nadležna tužilaštva da se uključe u dalju proceduru. Formirana je i disciplinska komisija i ovaj slučaj ide dalje svojim tokom “, dodao je Osmanović.

U Pravobranilaštvu BiH su potvrdili da su upoznati sa nestankom novca iz kase Ministarstva civilnih poslova i dodali da su oni uradili svoj dio, te da nemaju više podataka o cijelom slučaju.

Preciznijih informacija juče nisu imali ni u Tužilaštvu BiH, a portparol te institucije Boris Grubešić potvrdio je da su u petak dobili prijavu iz Ministarstva civilnih poslova BiH i da je proslijeđena u rad postupajućem tužiocu.

Izvor “Glasa Srpske” rekao je da je stanje u Ministarstvu civilnih poslova haotično.

“Tamo vladaju rasulo i opšti javašluk. Ministar Osmanović nikako da organizuje rad sopstvenog kabineta”, kaže sagovornik lista.

Centralna banka

Sud BiH osudio je 20. novembra 2015. godine ključara Centralne banke BiH Nedžada Bajraktarevića na deset godina zatvora zbog krađe 600.000 KM iz trezora banke. Bajraktarević je proglašen krivim jer je od 31. jula 2012. do 8. decembra 2014. godine iznio 600.000 KM koje su mu povjerene na radu u službi i za taj iznos je oštetio banku. On je simulirao da odlaže novac u trezor i podmetao lažne novčanice u dva navrata, a treći put je buntove napravio od stiropora.

Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice

Tužilaštvo BiH podiglo je 30. marta ove godine optužnicu protiv blagajnice Aide Džihanić zbog pronevjere 24.000 maraka. Iz Tužilaštva BiH je saopšteno da je Džihanićeva optužena da je radeći na mjestu referenta specijaliste za računovodstvene poslove u Odsjeku za finansijsko-materijalne poslove prisvojila novac koji joj je povjeren u službi. Ona je u tri navrata tokom 2014. u banci realizovala čekove, a da kroz blagajnički dnevnik nije evidentirala ulaz gotovine na osnovu čekova i zadržala novac.

Ministarstvo inostranih poslova

Nepoznata osoba otela je 26. februara ove godine 50.000 KM od blagajnika Ministarstva inostranih poslova BiH Ivice Merla. On je novac podigao iz banke i nosio ga na radno mjesto bez obezbjeđenja. Merla je po novac poslala šef Sektora za opšte poslove Selma Užičanin, a nikada nije razjašnjeno zbog čega je novac podizan na takav način, ni da li je, kako se sumnjalo, razbojnik imao dojavu iz ministarstva.

Izvor: Glas Srpske

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/aktuelno/blagajnica-iz-kase-ministarstva-ukrala-27-hiljada-maraka/?utm_source=SingleVijestiIzKategorije&utm_medium=Blcom&utm_campaign=SingleVijestiIzKategorije||claudebot