Putevi RS prije kraja spora ostali bez miliona

Objavljeno: 24. 11. 2015 u 14:03h

Sa računa preduzeća “Putevi RS” skinuta su 3,42 miliona maraka i prebačena firmi “Elektrounion” iz Istočnog Novog Sarajeva, iako upravni spor pred Sudom BiH u vezi sa tim slučajem nije završen.

Potvrđeno je to “Glasu Srpske” u “Putevima RS”, u kojima su istakli da je novac sa njihovog računa prebačen “Elektrouninonu” 20. novembra na osnovu rješenja Vijeća Upravnog odjeljenja Suda BiH.

“Iako je novac ovim rješenjem prebačen na račun “Elektrouniona”, čime je izvršni postupak prinudne naplate okončan, i dalje je u toku upravni spor pred Sudom BiH radi poništenja rješenja Komisije za razmatranje žalbi na osnovu kojeg je i zaplijenjen i prenesen novac sa računa “Puteva”, kazali su u ovom preduzeću.

“Putevi” i “Elektrounion” su u sporu od 2012. godine, kada je javno preduzeće pokrenulo postupak javne nabavke za izbor izvođača za održavanje magistralnih i regionalnih puteva u RS. “Elektrounion” je tada preuzeo tendersku dokumentaciju, a zatim uložio prigovor na uslove tendera i na dan otvaranja ponuda tražio zaustavljanje čitavog postupka. “Putevi” su taj prigovor odbacili kao neosnovan, nakon čega je “Elektrounion” uputio žalbu Kancelariji za razmatranje žalbi BiH. Kancelarija je “Putevima” naložila da obustave postupak do donošenja njihove odluke, što su u ovom preduzeću i uradili. Međutim, kako navode u “Putevima”, s obzirom na to da Kancelarija u roku od 15 dana, kako je to propisano njenim poslovnikom o radu, nije donijela odluku, oni su potpisali okvirni sporazum sa preduzećem “Romanijaputevi”. Nekoliko dana nakon toga Kancelarija za razmatranje žalbi je poništila postupak javne nabavke u cijelosti. Kancelarija je novim rješenjem utvrdila da su “Putevi” prekršili Zakon o javnim nabavkama te najavila da će naknadim rješenjima donijeti odluku o procjeni štete prema preduzeću “Elektrounion”. Protiv ovog rješenja “Putevi” su podnijeli tužbu Upravnom odjeljenju suda BiH i tada je počeo niz sporova, koji ni danas nisu završeni.

Nakon svega, Kancelarija za razmatranje žalbi je 1. jula usvojila zahtjev za naknadu štete “Elektrouniona” težak 3,42 miliona KM. Protiv tog rješenja “Putevi” su podnijeli tužbu i zahtjev da bude odgođena isplata odštete, ali je taj zahtjev odbijen, tako da je “Putevima” jedno vrijeme i račun bio blokiran.

U “Putevima” su istakli da su s ciljem rješavanja ovog spora više puta slali urgencije Upravnom odjeljenju Suda BiH, kojem su podnijeli tužbu protiv rješenja Kancelarije za razmatranje žalbi BiH. Urgencija je, kako su istakli, 27. oktobra upućena i predsjedniku Suda BiH Meddžidi Kreso.

Krivične prijave

Uprava preduzeća “Putevi RS” je, u skladu sa odlukom Nadzornog odbora ovog preduzeća, 17. septembra ove godine podnijela krivičnu prijavu protiv uprave koja je bila na čelu preduzeća u vrijeme sprovođenja javne nabavke i zaključenja okvirnih sporazuma.

Direktor “Puteva” tada je bio Nedeljko Knežević, izvršni direktor za pravne poslove Nedeljko Krajišnik, izvršni direktor za tehničke poslove Miroslav Janković i izvršni direktor za finansijsko-računovodstvene poslove Zdravko Soldat.

Izvor: Glas Srpske

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/aktuelno/putevi-rs-prije-kraja-spora-ostali-bez-miliona/?utm_source=SingleVijestiIzKategorije&utm_medium=Blcom&utm_campaign=SingleVijestiIzKategorije||claudebot