Poskupljuju cigarete, pivo i naftni derivati od 1. januara 2016.

Objavljeno: 24. 11. 2015 u 15:49h

Upravni odbor Uprave za indirektno oporezivanje (UO UIO) BiH odlučio je na današnjoj sjednici da izvještaj Radne grupe o povećanju akciza na naftne derivate, pivo i cigarete dostavi entitetskim vladama na izjašnjenje, s obzirom da nije postignuto usuglašeno rješenje o kome bi UO UIO mogao odlučivati u okviru svog mandata.

UO UIO donio je Odluku o utvrđivanju posebne i minimalne akcize na cigarete i duvan za pušenje za 2016. godinu koja će se primjenjivati od 1.1.2016. godine.

Prema usvojenoj odluci mininimalana akciza na cigarete iznosiće 2,23 KM po kutiji cigareta, dok će posebna akciza za pakiranje od 20 komada cigareta iznositi 1,20 KM. Akciza na duvan za pušenje bit će u visini 80 posto minimalne akcize i iznosit će 89,20 KM po kilogramu.

Poreski obveznici i trgovci cigaretama dužni su popisati zatečene zalihe te do 17.1.2016. godine uplatiti razliku između obračunate i već uplaćene trošarine.

Usvojena je i Odluka o utvrđivanju carinske tarife za 2016. godinu na prijedlog Ministarstva spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH.

UO usvojio je Odluku o količinama dizel goriva na koje se ne plaća putarina, čime se pomaže proizvodnja u rudnicima u oba entiteta.

Upravni odbor usvojio je danas Izvještajo radu UIO za prvih šest mjeseci ove godine uz konstataciju da su zadovoljni rezultatima koji su postignuti.

Usvojen je i Plan rada UIO za iduću godinu uz određene primjedbe koje bi trebale unaprijediti rad ove institucije.

Izvor: Nezavisne

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/aktuelno/poskupljuju-cigarete-pivo-i-naftni-derivati-od-1-januara-2016/?utm_source=NajnovijeVijestiSidebar&utm_medium=Blcom&utm_campaign=NajnovijeVijestiSidebar||claudebot