Šteta prazni kasu osiguravajućih kuća

Objavljeno: 19. 10. 2015 u 14:25h

Osiguravajuća društva sa sjedištem u RS isplatila su u prvih osam mjeseci ove godine 58,93 miliona maraka za naknadu štete, što je za 11,4 miliona više u odnosu na isti prošlogodišnji period.

Na rast je najviše uticao znatan skok isplaćene odštete za osiguranu imovinu u kategoriji ostala šteta. Osiguravajuće kuće su za štetu u tom segmentu isplatile 27,58 miliona, dok su godinu ranije za ovu vrstu osiguranja isplatile 16,84 miliona maraka.

Do kraja avgusta isplaćeno je 13.937 odštetnih zahtjeva, a kao i ranijih godina znatno veći iznos za nadoknadu nastale štete isplaćen je u segmentu neživotnih osiguranja. U tom sektoru vrijednost obeštećenja dostigla je 55,23 miliona, dok je vlasnicima polisa životnih osiguranja isplaćeno 3,7 miliona KM.

Osiguravajuća društva su za osam mjeseci prošle godine riješila 12.880 odštetnih zahtjeva, a najveći iznos na osnovu njih isplaćen je u osiguranju od autoodgovornosti – 17,35 miliona KM.

Predsjednik Skupštine Udruženja društava za osiguranje RS Milomir Durmić kaže da je skoku vrijednosti isplaćene odštete doprinijela isplata na osnovu višemilionske štete nastale u prošlogodišnjim poplavama.

Osvrćući se na stanje na tržištu osiguranja RS, Durmić je istakao da su nerazvijenost tržišta i nelegalni popusti u dominantnom osiguranju od autoodgovornosti ključni problemi sa kojima se osiguravajuće kuće susreću.

“Novim zakonom o obaveznom osiguranju u saobraćaju proširena su ovlašćenja Agencije za osiguranje RS koja može da reaguje na anomalije na tržištu. U auto-osiguranju su i dalje prisutni popusti. Takođe, i dalje smo izuzetno nerazvijeno tržište sa stanovišta više parametara među kojima su i učešće životnog osiguranja u premiji i visina prosječne premije”, kazao je Durmić.

Premija

Osiguravajuća društva u ovoj godini bilježe rast premije, koja je u prvih osam mjeseci iznosila 115,62 miliona maraka. Na životna osiguranja odnosi se 10,89 miliona, a na neživotna 104,72 miliona KM. Kao i do sada, najveća premija je od osiguranja vozila od autoodgovornosti i iznosi 72,27 miliona KM.

U istom periodu 2014. godine obračunata premija iznosila je 103,46 miliona KM, od čega se na životna osiguranja odnosilo 8,9 miliona, a na neživotna 94,55 miliona KM. Premija od osiguranja vozila od autoodgovornosti iznosila je 65,73 miliona KM.

Izvor: Glas Srpske

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/aktuelno/steta-prazni-kasu-osiguravajucih-kuca/?utm_source=PovezaneVijesti&utm_medium=Blcom&utm_campaign=PovezaneVijesti||Mozilla/5.0 AppleWebKit/537.36 (KHTML, like Gecko; compatible; ClaudeBot/1.0; [email protected])