Hoking: Više se bojim kapitalizma nego robota

Objavljeno: 12. 10. 2015 u 12:43h

Stiven Hoking još je jednom progovorio o budućnosti čovječanstva, a ovog je puta istaknuo da se više boji kapitalizma nego robota.

Tokom razgovora za “Reddit AMA” poznati fizičar je istaknuo da će nejednakost dohodaka u godinama ispred nas postajati sve veća, jer će sve više poslova obavljati roboti, a bogati vlasnici mašina odbijaće podijeliti svoje bogatstvo sa siromašnima.

Na pitanja misli li da će tehnološki napredak uzrokovati višu razinu nezaposlenosti, hoće li ljudi osmisliti nova radna mjesta ili ćemo dosegnuti tačku u kojoj će svi poslovi biti automatizovani (što znači da neće biti potrebe za radnicima, odnosno poslodavci im neće morati isplaćivati plate), Hawking je odgovorio:

“Ako će roboti proizvoditi sve što nam treba, situacija će ovisiti o tome kako će se distribuirati stvari. Svi mogu uživati u luksuznom životu ako se bogatstvo stvoreno radom robota rasporedi ili svi mogu završiti kao sirotinja, ako bogati vlasnici robota lobiraju protiv distribucije bogatstva. Kako stvari zasad stoje, vjerovatnija je ova druga opcija”.

Posljednje istraživanje, koje je provelo Sveučilište Oxford pokazalo je da čak 35 posto poslova u Velikoj Britaniji može biti automatizovano u narednih 20 godina.

Podsjetimo, Hoking je ranije upozorio na to da će kompjuteri pokoriti ljude, tvrdeći će se to dogoditi već u idućem vijeku.

Izvor: index.hr

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/aktuelno/hoking-vise-se-bojim-kapitalizma-nego-robota/?utm_source=SingleVijestiIzKategorije&utm_medium=Blcom&utm_campaign=SingleVijestiIzKategorije||claudebot