Sa srednjom školom najbrže do posla

Objavljeno: 9. 10. 2015 u 11:01h

Mladi u BiH do posla lakše mogu doći sa završenom srednjom školom, nego oni koji imaju fakultetske diplome, pokazalo je najnovije istraživanje Evropske komisije “Eurydice” o napretku bolonjskog procesa u Evropi u 2015. godini.

Prema rezultatima ovog uporednog istraživanja, koje je urađeno u 37 evropskih zemalja, sa mladima iz BiH u najgorem položaju na tržištu rada, gdje je sa fakultetskom diplomom veoma teško doći do zaposlenja, našli su se i mladi iz Srbije i Rumunije.

U tu neslavnu grupu zemalja u kojima je bolje imati diplomu srednje škole, nego završen fakultet svrstana je i Grčka, Hrvatska, Kipar, Portugalija i Rumunija.

Ekonomista Zoran Pavlović kaže da su savremena ekonomija i društvo nametnule jedan trend, u okviru kojeg su mladi masovno usmjereni ka sticanju visokog obrazovanja, uprkos činjenici da su pojedine srednje stručne spreme traženije na tržištu rada.

“Tržištu nedostaju radnici se kvalitetnim srednjim stručnim školama, uz koje bi tokom svog posla mogli i da se usavršavaju”, istakao je Pavlović.

Obrazovanje je, kako naglašava Pavlović, već odavno postalo praktično rješenje za nedostatak radnih mjesta.

A da poslodavcima, nije presudna fakultetska diploma, već radno iskustvo, potvrđuju i mnogi konkursi, u kojima se masovno traže radnici sa srednjom stručnom spremom i iskustvom u radi. Najtraženiji su trgovci, konobari, komercijalisti, zidari i programeri.

Prema izvještaju Evropske komisije, najviše studenata ima Rusija, skoro osam miliona, a najmanje Lihtenštajn – samo 960. Srbija je na sredini tabele, sa nešto više od 230.000 studenata. Poređenja radi, Hrvatska ima 157.000 akademaca, 63.000 Makedonija, Crna Gora 25.000, a BiH 116.000.

U ovom izvještaju između ostalog je navedeno i da troškovi studiranja oduzimaju prilično veliki procenat ukupnih mjesečnih troškova za one studente koji ne žive sa roditeljima.

“Studenti za drugi ciklus studija u BiH imaju mjesečne troškove nešto manje od 80 evra, i to čini 19 odsto njihovih ukupnih mjesečnih troškova. U Holandiji to iznosi 170 evra, odnosno 15 odsto svih troškova, u Irskoj 280 evra, odnosno 20 odsto, a u Crnoj Gori iznosi 130 evra, tačnije 21 odsto”, stoji u izvještaju.

U apsurdnu situaciju da fakultetska diploma postaje prepreka, a ne garancija za brzo zaposlenje uvjerili su se mnogi stanovnici RS. Sve češće se dešava da dobiju odbijenicu od poslodavca koji ne žele da ih prime zbog toga što su bili previše kvalifikovani.

Master diplome

U izvještaju Evropske komisije “Eurydice” je navedeno da su žene brojnije na osnovnim i master studijama u većini zemalja, dok muškarci imaju primat na doktorskim studijama. – Žena više ima u zdravstvu, socijalnoj zaštiti i nastavničkim strukama (čak 70 odsto upisanih brucoša), a muškaraca u inženjerskim, kompjuterskim i saobraćajnim – stoji u izvještaju.

Zemlje u kojima su mladi sa fakultetskom diplomom u najgoroj poziciji

  • BiH
  • Srbija
  • Rumunija
  • Grčka
  • Hrvatska
  • Kipar
  • Portugalija

Izvor: Glas Srpske

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/aktuelno/sa-srednjom-skolom-najbrze-do-posla/?utm_source=SingleNajnovijeVijesti&utm_medium=Blcom&utm_campaign=SingleNajnovijeVijesti||claudebot