Posao čeka 168 ljekara

Objavljeno: 8. 10. 2015 u 12:23h

U RS je trenutno bez posla 168 ljekara i 2.134 medicinska radnika sa srednjom stručnom spremom, a u nedostatku radnih mjesta mnogi medicinari odlučuju se da potraže bolji život preko granice.

Da je u porastu broj medicinskih sestara tehničara koji su se “otisnuli u svijet” potvrđuju i u Agenciji za rad i zapošljavanje BiH, gdje kažu da ih je tokom prošle godine otišlo ukupno 566, a ove godine 605.

“Svi medicinski radnici koji su uz našu pomoć aplicirali, dobili su poslove njegovatelja u Njemačkoj”, istakli su u ovoj agenciji.

A kada je u pitanju stanje na birou, u Zavodu za zapošljavanje RS kažu da je od ukupnog broja medicinskih radnika sa srednjom stručnom spremom na njihovoj evidenciji, najviše medicinskih sestara tehničara, i to 1.369.

“Na drugom mjestu su fizioterapeutski tehničari, i to njih 372 koji su bez posla, a zatim 132 akušersko-ginekološke sestre”, podaci su Zavoda za zapošljavanje RS.

Predsjednik Udruženja medicinskih sestara, tehničara i babica RS Biljana Pandžić smatra da ovaj kadar najčešće napušta ustanove u RS jer su slabo plaćeni, a nemaju ni dobre uslove za rad. Prema njenim riječima, u zdravstvenim ustanovama u RS ima oko 8.000 medicinskih sestara, čije se prosječne plate kreću od 600 do 800 maraka.

“Medicinske sestre najviše odlaze u Njemačku, Austriju, Norvešku i Švedsku. U tim zemljama plate su pet-šest puta veće. Njihova početna plata tamo je 2.000 evra. Svako pola godine dobijaju deset odsto na platu, u zavisnosti od edukacije i niza drugih beneficija”, rekla je Pandžić.

Predsjednik Sindikata zdravstva i socijalne zaštite RS Milenko Granulić kaže da posao u inostranstvu uglavnom traže zdravstveni radnici sa srednjom stručnom spremom, i to najviše mladi koji odmah po završetku srednje škole žele da rade.

“Mnogi srednjoškolci još dok su u klupama planiraju kako da odu u inostranstvo, i to uglavnom u Njemačku, gdje žele da rade kao njegovatelji. Uče intenzivno njemački jezik, kako bi lakše dobili posao”, istakao je Granulić.

A da đaci sve više planiraju da odu preko granice, potvrdio nam je i direktor banjalučke Medicinske škole Vladimir Jagodić. Mnogi učenici već prilikom upisa traže da budu raspoređeni u odjeljenja u kojima mogu da uče njemački jezik, jer im on poslije može biti “karta” za inostranstvo.

Nezaposlena 2.134 medicinara sa SSS

  • 1.369 medicinskih sestara tehničara
  • 372 fizioterapeutska tehničara
  • 132 akušersko-ginekološke sestre tehničari
  • 75 medicinskih laboranata
  • 62 pedijatrijske sestre
  • 57 laboratorijsko-sanitarnih tehničara
  • 52 sanitarno-ekološka tehničara
  • 6 medicinskih sestara njegovatelja
  • 6 dječijih sestara njegovatelja
  • 3 medicinska tehničara za kućnu njegu

Izvor: Glas Srpske

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/aktuelno/posao-ceka-168-ljekara/?utm_source=SingleVijestiIzKategorije&utm_medium=Blcom&utm_campaign=SingleVijestiIzKategorije||Mozilla/5.0 AppleWebKit/537.36 (KHTML, like Gecko; compatible; ClaudeBot/1.0; [email protected])