Ne kupujte lijekove putem interneta

Objavljeno: 7. 10. 2015 u 12:00h

Više od 50 odsto lijekova koji se prodaju na crno je lažno i potencijalno opasno.

Šta može da se desi mladima, ako popiju lijek kupljen na crno i bez znanja stručnjaka ili odraslih? Možda će samo izostati željeni efekat, ali isto tako mogu da se jave i brojne neželjene reakcije, koje mogu da budu toksične i veoma opasne po zdravlje.

Prema podacima, više od 50 odsto lijekova koji se prodaju preko interneta je lažno i potencijalno opasno. Da bi približili mladima koliko štetnih efekata mogu da imaju lijekovi koji se uzimaju bez znanja odraslih, nekontrolisano i samo po preporuci vršnjaka, agencije za lijekove Srbije i Italije, ALIMS i AIFA, u saradnji sa Evropskim direktoratom za kvalitet lijekova i brigu o zdravlju Savjeta Evrope napravili su strip “Lana Tafi”, u formi interaktivne igre.

“Strip je rađen sa ciljem da mlade, koji nabavljaju lijekove preko interneta i društvenih mreža, obrazujemo i upozorimo na opasnost od lažnih lijekova koji se na taj način plasiraju neupućenim potrošačima”, objašnjava magistar farmacije Pavle Zelić iz ALIMS, vođa projekta.

Takođe, mlađa djeca mogu da dođu u kontakt sa njima, ako ih koriste starija braća i sestre, i treba ih obrazovati da nikako ne uzimaju lijek sami.

Zelić kaže da se falsifikuju svi lijekovi, ali najčešće anabolički steroidi, lijekovi za mršavljenje…

“Mladi ove proizvode koriste uglavnom u rekreativne svrhe, i potpuno su nesvjesni da time ozbiljno i dugoročno ugrožavaju svoje zdravlje”, ukazuje Zelić.

Strip ima naučnu osnovu, a psiholozi sa Univerziteta u Rimu i Veneciji su osmislili ključne poruke i kako ih prenijeti mladima.

Agencija ALIMS je ove preporuke uklopila u strip-scenarije i tekstualne materijale. U crteže je to pretočio Boris Nenezić, diplomac akademije primjenjenih umjetnosti.

“Zasada imamo dogovor sa 10 škola u Beogradu i okolini, gdje ćemo otići da pričamo sa djecom i učiteljima i na kraju edukacije njima ćemo pokloniti strip”, kaže Zelić.

“Namjera nam je da na terenu kroz razgovor sa djecom i učiteljima i nastavnicima zaključimo koliko je ovaj problem zastupljen među mladima u Srbiji. S obzirom na podatke koji su dostupni iz okolnih zemalja, bojimo se da ovaj problem uopšte nije zanemarljiv.”

Svi zainteresovani mogu da pogledaju strip na sajtu ALIMSA www.alims.gov.rs.

Izvor: novosti.rs

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/aktuelno/ne-kupujte-lijekove-putem-interneta/?utm_source=SingleNajnovijeVijesti&utm_medium=Blcom&utm_campaign=SingleNajnovijeVijesti||Mozilla/5.0 AppleWebKit/537.36 (KHTML, like Gecko; compatible; ClaudeBot/1.0; [email protected])