Sasječena potrošnja cigareta, planuo šverc

Objavljeno: 2. 10. 2015 u 14:59h

Potrošnja cigareta u BiH smanjena je u zadnjih pet godina za više od 40 odsto, kao posljedica uvođenja posebne akcize i njenog konstantnog rasta, a istovremeno je došlo do ekspanzije potrošnje rezanog duvana.

Na alarmantan trend u duvanskom sektoru upozorilo je Odjeljenje za makroekonomsku analizu Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) BiH. U izvještaju posvećenom ovoj problematici naveli su da je uvođenje specifične akcize sredinom 2009. i njeno konstantno povećavanje prvih godina harmonizacije akcizne politike BiH sa EU donijelo smanjenje potrošnje cigareta od četiri do osam odsto godišnje. Međutim, već 2012. pad potrošnje oporezivanih cigareta je premašio 12 odsto, a u 2013. godini 20 odsto.

“U petogodišnjem periodu potrošnja cigareta u BiH je smanjena za više od 40 odsto”, navedeno je u izvještaju Odjeljenja za makroekonomsku analizu UIO.

Rast akcize rezultovao je stalnim poskupljenjem cigareta, zbog čega su se pušači sve više okretali rezanom duvanu. To je uticalo na enormno povećanje potrošnje rezanog duvana i procvat crnog tržišta.

“Posljednjih godina zabilježen je snažan rast crnog tržišta rezanog duvana. Potrošnja rezanog duvana porasla je za 700 odsto”, navedeno je u izvještaju Odjeljenja za makroekonomsku analizu UIO.

Preokret do kojeg je došlo u posljednjih nekoliko godina odrazio se i na prihode koje ubire UIO. Uvođenje specifične akcize na cigarete prvih godina donijelo je vrtoglavi rast prihoda. Međutim, rastući jaz u poreskom opterećenju cigareta i rezanog duvana doveo je do velikog pada potrošnje cigareta, prelaska pušača na rezani duvan i pojave crnog tržišta. To je uticalo na pad prihoda, zbog čega je BiH prošle godine uvela i specifičnu akcizu na rezani duvan, čime je taj namet utrostručen. Ta mjera, ipak, nije dala očekivani rezultat, pa se potrošnja cigareta i prihodi koji je prate nisu oporavili.

U Grupaciji proizvođača, prerađivača i prodavaca duvana i duvanskih prerađevina pri Spoljnotrgovinskoj komori BiH su istakli da je visoko akcizno opterećenje duvanskih proizvoda uzrokovalo potražnju njihove zamjene na ilegalnom tržištu.

“Došlo je do eksplozije ilegalnog tržišta rezanog duvana, koje nanosi direktnu štetu budžetu i svim kompanijama koje legalno posluju u oblasti proizvodnje i prerade duvana. Time je legalno tržište duvanskih proizvoda smanjeno za 20 odsto”, kazali su u u ovoj grupaciji i naveli da je hitno potrebno smanjiti akcize na cigarete, jer su one najviše u regionu i nastaviti sa suzbijanjem crnog tržišta rezanog duvana.

Direktor preduzeća “Duvan” iz Bijeljine Svetozar Mihajlović kaže da je povećanje akciza na rezani duvan bio nepromišljen potez vlasti, koji je štetno uticao i na proizvođače i na prerađivače i na državu.

“Ta odluka je katastrofalna za sve u ovom lancu i sigurno je doprinijela rastu crnog tržišta duvana”, rekao je Mihajlović i dodao da su i podsticaji za proizvodnju duvana veoma mali.

Akcize

  • 42% maloprodajne cijene iznosi proporcionalna akciza na cigarete
  • 1,05 KM iznosi posebna akciza za paklicu od 20 komada cigareta
  • 80 KM po kilogramu iznosi akciza na duvan za pušenje

Izvor: Glas Srpske

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/aktuelno/sasjecena-potrosnja-cigareta-planuo-sverc/||claudebot