Od raka dojke u Banjaluci godišnje oboli 500 žena

Objavljeno: 2. 10. 2015 u 12:07h

Predsjednik Saveza žena oboljelih od raka dojke “Iskra” Azra Ikalović rekla je danas da od karcinoma dojke u Banjaluci godišnje oboli 500 žena, a da na području grada, prema podacima “Iskre”, trenutno ima 5.000 oboljelih.

Ona je naglasila da bi svaka žena od 40 i više godina trebalo da uradi mamografiju, a jednom mjesečno samopregled jer je to najbrži korak da se otkrije bolest.

“Prednost ove bolesti je što je izlječiva u 90 odsto slučajeva ako se otkrije na vrijeme”, poručila je Ikalovićeva i istakla da se Udruženje bori za nabavku mobilnog mamografa, koji bi mogao biti korišten i u seoskim područjima.

Ona je pojasnila da sam aparat košta do 200.000 KM, ali je problem i njegovo održavanje koje bi neka ustanova trebalo da preuzme.

“Nabavka ovakvog aparata bila bi i ekonomski opravdana jer skrinig mamografija košta 30 KM, a liječenje oboljelog pacijenta 200.000 KM. Ukoliko se bolest na vrijeme otkrije, nema ni hemoterapije”, naglasila je Ikalovićeva.

Ona je navela da ove žene, osim teške bolesti, imaju i problema da nabave lijekove.

“U februaru smo pokrenuli inicijativu da se u Zakonu o javnim nabavkama ukine tender. Tražimo i legalizaciju upotrebe kanabisa u medicinske svrhe, zalažemo se i za izmjenu Pravilnika o ortopedskim pomagalima”, navela je Ikalovićeva.

Ona je podsjetila da je u Srpskoj liječenje onkoloških pacijenata besplatno.

Ikalovićeva je napomenula da se tokom oktobra rad “Iskre” može podržati pozivom na broj 1412.

Prema njenim riječima, u okviru obilježavanja 24. oktobra – Svjetskog dana borbe protiv karcinoma dojke sutra će u Sarajevu biti organizovana regionalna trka za život, dok će se tokom oktobra biti dijeljeni promotivni leci.

“Na Trgu Krajine 24. oktobra biće organizovana i prodajna izložba radova i obilazak pacijenata”, najavila je ona.

Izvor: Agencije

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/aktuelno/od-raka-dojke-u-banjaluci-godisnje-oboli-500-zena/?utm_source=PovezaneVijesti&utm_medium=Blcom&utm_campaign=PovezaneVijesti||claudebot