Kubanska vakcina protiv raka stiže i u RS?

Objavljeno: 2. 10. 2015 u 14:01h

Nakon Srbije, nova kubanska “Cimavaks” vakcina za lječenje karcinoma pluća, mogla bi biti dostupna i pacijentima u RS. Ukoliko se pokaže kao adekvatan lijek u Srbiji, iz Univerzitetskog kliničkog centra RS, poručuju, da će uputti inicijativu za nabavku ove vakcine.

“Čekamo i prve studije za cimavaks. Znam da se jedna studija  provodi na 1.000 pacijenata u Engleskoj, jer to sam dobio od  šefice naučno istraživačkog centra sa Kube. Ne treba biti preveliki optimista ali treba isto tako sa nadom gledati jer bilo kakav pomak u lječenju karcinoma pluća će biti veliki pomak. Kod svih drugih lokacija karcinoma, neki razvoj postoji, kod karcinoma pluća, period se nije mnogo promjenio”, rekao je Mirko Stanetić direktor UKC RS

Saglasni su i iz ministarstva zdravlja. Ukoliko nova vakcina bude uspješna u liječenju ove opake bolesti, neće imati ništa protiv da se upotrebi i kod nas.

“Mi pratimo ovo što se dešava sa kubanskom vakcinom i pratimo da ona ima značaj u lječenju odredjenog broja pacijenata. Sigurno da nećemo, biti protiv da se vakcina upotrijebi i kod nas”, rekao je Dragan Bogdanić, ministar zdravlja  i socijalne zaštite RS.

Nabavka novog lijeka, realizovala bi se uz saglasnost Agencije za lijekove BiH, iz koje navode da do sada nisu imali zahtjeva proizvodjača za njegovu registraciju. Međutim,  iako lijek nije registrovan a potreban je za liječenje određenog broja pacijenta, postojala bi mogućnost  interventnog uvoza, koji odobravaju resorna ministarstva. Iz kliničkog centra poručuju, ovakav vid uvoza ne bi bio dovoljan za sve pacijente, a ukoliko se lijek pokaže kao adekvatan, treba uraditi sve da postane dostupan na cijelom tržištu BiH. Sa tim su saglasni i iz udruženja onkoloških bolesnika “Iskra”. Kažu, svaki novi vid liječenja, bio bi značajna ušteda za porodice oboljelih.

“Postoji neki proračun, odnosno statistički podatak, da lječenje jednog onkološkog bolesnika, košta od 120. 000 do 200. 000 hiljada maraka, sve zavisi od terapije”, rekla je Azra Ikalović  iz “Iskre”.

Samo u banjalučkoj Klinici za plućne bolesti, od januara ove godine, liječeno je 1. 500 pacijenata zbog karcinoma pluća. Vrijeme preživljavanja od ove opake bolesti, najmanje je od svih onkoloških oboljenja – u prosjeku od šest do 14 mjeseci.

Izvor: ATV

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/aktuelno/kubanska-vakcina-protiv-raka-stize-i-u-rs/||Mozilla/5.0 AppleWebKit/537.36 (KHTML, like Gecko; compatible; ClaudeBot/1.0; [email protected])