Istraživanje: Pola Banjalučana ne zna brojeve hitnih službi!

Objavljeno: 13. 8. 2015 u 11:04h

Hodam ulicom i uspaničeno, prilično glasno, pričam telefonom. Sagovorniku na liniji vičem da ne mogu da se sjetim brojeva. Sve to čuje slučajni prolaznik, kojem se potom obraćam i pitam: “Jao, znate li, slučajno, broj Hitne pomoći, policije, vatrogasaca…”

20150812190642_320168

Ovako je juče izgledao eksperiment koji je ekipa “Nezavisnih” sprovela na ulicama Banjaluke, tokom kojeg su istraživali kako bi se Banjalučani, u slučaju da im zatreba, snašli u kritičnim situacijama. Utvrdili su da polovina njih koje su “testirali” ne zna brojeve telefona službi koje spasavaju živote.

Počeli smo u blizini Gimnazije, gdje prilazim mladoj Banjalučanki, koja ide ka meni, dok fotoreporter, udaljen više desetina metara, objektivom bilježi šta će se dogoditi.

Dok izgledam bespomoćno, govorim sagovorniku kojeg imam na telefonskoj liniji da ne znam broj Službe hitne pomoći, te se obraćam njoj.

“Izvinite, treba mi pomoć, znate li broj telefona Hitne”, pitam prolaznicu.

Kao iz topa – saopštila mi je koji broj telefona treba da se pozove za pomoć ljekara, a na insistiranje da kaže i brojeve vatrogasaca i policije, ona je imala tačne odgovore. Ime joj je Nataša Mihajlović, konobarica je i snašla bi se kada bi joj zatrebala pomoć spasilačkih službi.

“Naravno da znam sve brojeve hitnih službi. Jako je bitno da ih znaju svi, ali ljudi ih pretežno ne znaju”, kazala nam je Mihajlovićeva.

Naše sljedeće “žrtve” su penzionerke, njih tri, koje su razgovarale u hladovini, u obližnjem parku.

“Molim vas, pomozite mi, znate li broj telefona Hitne”, upitao sam.

Sve tri su se ponudile da pomognu, ali su odgovori ispravni tek donekle.

Bosiljka Vrzić, penzionerka, dala nam je tačan broj Službe hitne pomoći, ali kako stupiti u kontakt s vatrogascima i policijom – nije znala, već je pomiješala cifre.

“Broj policije? Je li 123? Nije? Ne znam, ali imam zapisano u stanu. Zvala sam više puta Hitnu pomoć, a brojeve tih službi imam zapisane. Nikad čovjek ne zna kada će zatrebati”, navela je ona.

Nailazim na još jednog mladića, te muškarca srednjih godina, koji su brojeve vatrogasaca, Hitne i policije znali, a potom slijedi razočarenje. U obližnjem haustoru muškarac, takođe srednjih godina, na svako pitanje odgovara: “Jao, ne znam. Otkud bih to znao?!”

Zatim slijedi još nekoliko loših iskustava: troje Banjalučana, nijedno ne zna sve brojeve. Žena srednjih godina, u šetnji sa dječakom, zna broj Hitne pomoći, ali za vatrogasce kaže da je telefon – 121. Potom odlazi.

Djevojka u blizini parka “Petar Kočić” ne zna broj ni Hitne pomoći, ni policije.

Muškarac, koji je sjedio na klupi u parku, zna da se policija dobija pozivom na 122, ali ne zna kako pozvati Hitnu pomoć.

Kada se podvuče crta, rezultati ankete su poražavajući. Brojevi Službe hitne pomoći, Vatrogasne brigade, te operativnog dežurstva policije su besplatni i lako ih je zapamtiti, a nikad se ne zna kad mogu zatrebati.

Važno je znati brojeve:

  • Policija – 122
  • Vatrogasci – 123
  • Hitna pomoć – 124

Bitna brza reakcija

•  Iz CJB Banjaluka naglašavaju da im je bitno da građani prilikom poziva dostave tačne i precizne podatke i odgovore na pitanja policijskog službenika koji zaprima prijavu.

“Kako blagovremeni poziv i brza reakcija policije mogu da spriječe veće posljedice, pa i spasu život građana, apelujemo na građane da ne zloupotrebljavaju i ne zauzimaju liniju, jer time onemogućavaju pravovremenu reakciju i pružanje pomoći i usluga građanima kojima je to potrebno”, kaže Marija Markanović, portparol CJB Banjaluka.

•  Vatrogascima je, kako podvlače, najbitnije da im se na vrijeme javi kada je potrebno da intervenišu.

“Trebaju nam detaljne, ali i istinite informacije, koje nisu preuveličane. Takođe je značajno da nam se saopšti činjenično stanje – o kakvoj opasnosti odnosno ugroženosti se radi, ali i tačna adresa”, navode iz Vatrogasne brigade grada Banjaluka.

•  Iz Doma zdravlja Banjaluka uvjeravaju da ih građani u većini slučajeva lako nađu pozivom na besplatan broj 124.

“Veoma je bitno da svi znaju brojeve telefona i policije i vatrogasaca i, naravno, Hitne pomoći, te da nas na vrijeme obavijeste ukoliko im je potrebna pomoć”, naglasili su iz Službe hitne medicinske pomoći Doma zdravlja Banjaluka.

Izvor: Nezavisne

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/aktuelno/istrazivanje-pola-banjalucana-ne-zna-brojeve-hitnih-sluzbi/||Mozilla/5.0 AppleWebKit/537.36 (KHTML, like Gecko; compatible; ClaudeBot/1.0; [email protected])