Srpska dočekala pravoslavnu Novu godinu (Foto)

Objavljeno: 14. 1. 2015 u 11:33h

Doček Pravoslavne Nove godine po Julijanskom kalendaru obilježen je u Republici Srpskoj na trgovima u više gradova, ali skromnije nego ranijih godina.

b1

U Banjaluci je velikim vatrometom u 23.55 časova najavljen dolazak Pravoslavne nove godine, a u ponoć je služen moleban u hramu Hrista Spasitelja.

Više stotina građana Banjaluke Pravoslavnu novu godinu dočekalo je na platou ispred hrama Hrista Spasitelja i Kulturnog centra Banski dvor.

b2

Građane su zabavljali Gradski tamburaški orkestar, Veliki narodni orkestar Centralnog kulturno-umjetničkog društva mladih “Veselin Masleša”, te ansambl Zdravka Ćosića.

Građani Banjaluke Pravoslavnu novu godinu dočekali su u ugostiteljskim objektima, a najviše u kućnoj atmosferi u krugu porodice i prijatelja.

b3

U Derventi je na Trgu pravoslavlja dočekana pravoslavna 2015. godina, koju je građanima u ponoć čestitao načelnik opštine Milorad Simić.

U sabornom i spomen-hramu Uspenja Presvete Bogorodice u 23.30 časova sveštenici su služili moleban za uspješnu i blagoslovenu Pravoslavnu novu godinu.

Veliki broj Fočaka, svih uzrasta, dočekao je sinoć Pravoslavnu novu godinu na Gradskom trgu, uz muziku Ansambla “Boemi” iz Užica.

Kao i za doček Nove godine po gregorijanskom kaledaru, građani su mogli da se posluže kuvanim vinom i čajem, koji su pripremali članovi Planinarskog društva “Zelengora”.

Tačno u ponoć Foču je obasjao vatromet, dosta raskošniji od onog prije 13 dana, nakon čega je pročitana novogodišnja čestitka načelnika opštine Radisava Mašića.

U pravoslavnom hramu Svetog Save služen je ponoćni moleban za blagosloveno novo ljeto.

Oko tri hiljade građana dočekalo je Pravoslavnu novu godinu na platou ispred Spomenika srpskim braniocima Brčkog, gdje je priređen višečasovni muzički program.

Tačno u ponoć okupljenima je Pravoslavnu novu godinu čestitao predsjednik brčanskog parlamenta Đorđa Kojić, koji je sugrađanima poželio srećnu i blagoslovenu 2015. godinu.

“Živjela Republika Srpska!”, istakao je Kojić na kraju govora nakon kojeg je uslijedio vatromet.

Pravoslavna nova godina u Bijeljini je protekla mirno, bez organizovanog dočeka na gradskom trgu, ali su restorani i drugi ugostiteljski objekti bili prepuni.

U odnosu na Međunarodnu novu godinu, u ponoć je ispaljeno mnogo više pirotehničkih sredstava, ali je, prema riječima dežurnog policajca u Centru javne bezbjednosti Bijeljina, za razliku od prethodnih godina, noć bila mirna.

Većina bratunačkih i srebreničkih Srba Pravoslavnu novu 2015. godinu dočekala je u kućnom ambijentu, u krugu porodica i prijatelja, uz televizijski program i trpezu.

Neki su Novu godinu po julijanskom kalendaru dočekali u crkvama prisustvujući molebanima koji su služeni u hramovima u Bratuncu, Kravici, Bjelovcu, Sasama i Skelanima.

Nije bilo organizovanog dočeka na gradskim trgovima u ovim varošicama.

Najveselije je bilo u Kravici kod Bratunca, gdje su Crkvena opština i Mjesna zajednica organizovali doček Pravoslavne nove godine na platou ispred škole u tom mjestu. Više stotina građana veselilo se uz muziku, kolo i pjesmu te kuvano vino.

b4

Na Trgu Nikole Tesle u Andrićgradu više stotina građana uz grupu “Ortodoks Kelts” dočekalo je pravoslavnu novu 2015. godinu.

Frontmen “Ortodoks Keltsa” Aleksandar Petrović, poznatiji kao Aca Seltik, rekao je da je članovima grupe bilo uzbudljivo putovanje do Višegrada, te da uživaju u Andrićgradu.

“Drago mi je da smo večeras u ovako mladom gradom i da smo zajedno dočekali Novu godinu prvi put u Andrićgradu. Publika je uživala i ovo ćemo sigurno dugo pamtiti”, dodao je Aca Seltik.

Tačno u ponoć na trgu Nikole Tesle upriličen je spektakularan vatromet.

Više od dvije hiljade građana Novog Grada i susjednih opština dočekalo je Pravoslavnu novu godinu na Trgu Mladena Oljače uz vatromet.

Tačno u ponoć okupljenima je srećnu i uspješnu 2015. godinu poželjela načelnik opštine Novi Grad Snježana Rajilić.

“Želim svima mnogo zdravlja i sreće u Novoj godini i da 2016. dočekamo brojniji i srećniji”, poručila je Rajilićeva.

Program na Trgu Mladena Oljače počeo je u 20.00 časova, a uz kuvano vino goste je zabavljalo više estradnih umjetnika.

Trebinjce su u Pravoslavnu novu godinu uveli zvuci “Moda benda” iz Šapca, koji je nastupio na Trgu slobode, a puni su bili i ugostiteljski objekti.

Iako je bilo veoma hladno, omladina se uz kuvano vino i muziku u centru grada veselila do ranih jutarnjih časova.

U ponoć je novu godinu po julijanskom kalendaru građanima Trebinja čestitao gradonačelnik Slavko Vučurević, koji im je poželio puno zdravlja i sreće i da 2015. godina bude bolja od prethodne.

U trebinjskom Sabornom hramu Svetog preobraženja Gospodnjeg služen je moleban za srećnu i uspješnu novu 2015. godinu.

Izvor: Mondo

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/aktuelno/srpska-docekala-pravoslavnu-novu-godinu-foto/?utm_source=PovezaneVijesti&utm_medium=Blcom&utm_campaign=PovezaneVijesti||claudebot