Elvisova prva pjesma prodata za 300.000 dolara

Objavljeno: 9. 1. 2015 u 11:33h

Ploča na kojoj se nalazi balada “My Happineš”, prva pjesma koju je Elvis Prisli ikada snimio prodata je na aukciji za 300.000 dolara koja je organizovana u okviru obilježavanja 80 godina od rođenja kralja roka.

ep

Takođe, prodata je i marama koju je Prisli nosio na koncertima, zlatna ogrlica sa oznakom TCB što je skraćenica od “Taking Care of Busineš”, kao i naočare specijalno napravljene za njega, ali i prva vozačka dozvola.

Ipak od svega toga prava poslastica je bio upravo zapis pjesme “My Happineš” koja je vrijedna pošto ima posebno mjesto u Prislijevoj karijeri. U pitanju je originalna ploča koja i danas može da se sluša, prenosi AP.

Prisli je tu pjesmu snimio 1953. godine za Sun Records, studija iz Memfisa koji vodi Sem Filips. Kralj roka je tada za snimanje platio svega četiri dolara.

Međutim, pošto Prislijeva porodica nije imala gramofon ostavili su je u Sun Records-u nakon čega je Prisli ostavio u kući Eda Lika koji je mogao da je sluša. Lik je čuvao snimak šest decenija, a nakon što su umrli on i njegova supruga, njihova nećaka Lorisa Hilburn je nasledila i sada je ponudila na aukciji.

Ona je rekla da nije očekivala da će taj snimak izazvati toliko interesovanje i da će biti prodata po tako visokoj cijeni.

Prije nego što je postao kralj roka, Prisli je bio stidljiv momak koji se u tinejdžerskim danima sa roditeljima preselio iz Tupela u Misisipiju u Memfis.

Prije aukcije, Prislijevi obožavaoci su sjekli tortu, a ceremoniji obilježavanja prisustvovale su i njegova supruga Prisila Prisli i kćerka Liza Meri Prisli.

Prisli (1935-1977) se pored muzike bavio i glumom i uglavnom je igrao u muzičkim filmovima osrednje vrijednosti, ali s naslovnim pjesmama koje su redovno postajale hit.

U periodu od 1957. do 1966. godine nalazio se na listi 10 najkomercijalnijih američkih glumaca.

Godine 1977. doživeo je srčani udar, ali nije promjenio svoj način života, a već 16. avgust pada u duboku komu zbog prekomjerne upotrebe droge. Doktori su pokušali da mu spasu život, ali nisu uspjeli u tome.

Elvis je još za života postao legenda. Za dvadesetak godina rada objavio je 97 ploča, a na vrhovima top – lista proveo je čak 996 nedelja.

Izvor: Agencije

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/aktuelno/elvisova-prva-pjesma-prodata-za-300-000-dolara/?utm_source=PovezaneVijesti&utm_medium=Blcom&utm_campaign=PovezaneVijesti||Mozilla/5.0 AppleWebKit/537.36 (KHTML, like Gecko; compatible; ClaudeBot/1.0; [email protected])