Da li flasteri i zavoji odlaze u zaborav?

Objavljeno: 21. 11. 2014 u 10:50h

Novi gel koji je razvijen u jednoj njujorškoj laboratoriji mogao bi da spasava živote, jer zaustavlja krvarenje za svega nekoliko sekundi.

flas

Napravljen od biljnih polimera, VetiGel funkcioniše po prirodnim iscjeljujućim mehanizmima tijela i utiče na zgrušavanje krvi.

Gel je djelo Džoa Landoline, biomolekularnog hemijskog inženjera i nekadašnjeg studenta Politehničkog instituta Univerziteta u Njujorku, koji je otvorio kompaniju Suneris.

VetiGel koristi biljne hemofilne polimere koji se vezuju za krv i zgrušavaju je, time zatvarajući povredu, piše B92.

Gel mijenja boju i oblik u interakciji sa tkivom, što je u početku iznenadilo inženjere. Ima antibakterijska svojstva i u sterilnom okruženju potpuno je bezbijedan za upotrebu.

Ova tehnika mogla bi da zamijeni 80 odsto postojećih sredstava poput flastera, antiseptičkih gelova i zavoja.

Kompanija radi na tome da američka Agencija za hranu i lijekove odobri gel za ljudsku upotrebu.

Izvor: B92

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/aktuelno/da-li-flasteri-i-zavoji-odlaze-u-zaborav/||claudebot