Prisvojio komad pustinje da kćerku učini princezom

Objavljeno: 23. 7. 2014 u 10:10h

Sredovječni Amerikanac Džeremaja Hiton iz američke države Virdžinija prešao je veliki put da bi svojoj kćerki ispunio želju da postane prava princeza.

otac i kcerka

Hiton je otišao u Afriku i prisvojio komad zemlje za sebe, smješten između Egipta i Sudana, jer je svojoj sedmogodišnjoj kćerki obećao da će jednog dana postati član kraljevske porodice. Hiton je došao na ideju da pronađe teritoriju na koju nijedna država ne polaže pravo i uspio je da pronađe takvu jednu oblast u Africi. Pronašao je regiju Bir Tavil, smještenu u sjeveroistočnom dijelu Afrike.

Nakon što je u junu uspio da dođe do te pustinjske regije, Džeremaja, koji je otac troje djece, zabio je zastavu u nju i tako učinio prvi korak da je prisvoji i proglasi kraljevinom. Poslije povratka kući on i njegova žena izradili su malu srebrnu dijademu za svoju kćerku i tražili su od rođaka i prijatelja da je od tada zovu princezom Emili.

Njeno kraljevstvo prostire se na oko 2.000 kvadratnih kilometara pustinje, na koju ni Sudan ni Egipat nikada nisu polagali pravo.

Hiton je ranije pokušavao nekoliko puta da prisvoji taj komad teritorije, ali on vjeruje da mu odlazak tamo i zabijanje zastava daje prednost u odnosu na ostale zahtjeve.

To je područje pustinje u kojoj nema vode i kroz koju nekada prolaze beduini. Tamo niko ne živi – objašnjava Amerikanac svoje novo kraljevstvo, koje tek treba da bude priznato u svijetu. Njemu je bilo potrebno 14 časova putovanja karavanom kroz pustinju prije nego što je došao do Tavila i zabio zastavu koja ima plavu pozadinu, grb i zvijezde koje predstavljaju njegovu porodicu.

Tokom zime Emili i ja smo se igrali i ona je postala ubijeđena da je princeza. Tada me je ozbiljno upitala da li će jednog dana postati prava princeza. Odgovorio sam joj da hoće – rekao je Hiton. Poslije toga on se dao u ozbiljno razmišljanje i odlučio je da napravi svoje kraljevstvo. Prvo je kreirao zastavu za zemlju, dok su njegova djeca kasnije odlučila da je nazovu kraljevstvom sjevernog Sudana. Princeza Emili, koja spava u ručno napravljenom kraljevskom krevetu, već pokazuje znakove pravog vladara i kaže da želi da obezbijedi svoj djeci te regije da imaju dovoljno hrane.

To je ono zbog čega se brinu ljudi u tom dijelu svijeta. Raspravljali smo šta možemo da uradimo kao nacija da bismo pomogli u rješavanju tog problema – rekao je Hiton. On je dodao da bi princeza Emili i njena braća Džastin i Keleb mogli postati “zamajac razvoja” tog područja.

Mogli bismo da kraljevstvo pretvorimo u poljoprivredni centar, ukoliko iskoristimo postojeću tehnologiju na području iskorištavanja vode i poljoprivrede. To su stvari koje zanimaju moju djecu – rekao je Hiton. Sljedeći korak za Hitona je da ubijedi Sudan i Egipat da priznaju kraljevstvo sjeverni Sudan.

Uvjeren sam da je naš zahtjev dovoljno dobar za njih. Ovakav proces prisvajanja teritorija postoji već hiljadama godina. Izuzetak je što smo mi to uradili iz ljubavi – kazao je ponosni Hiton.

Profesor političkih nauka Šejla Karapisio sa Univerziteta Ričmond je rekla da će zahtjev porodice morati prihvatiti i druge afričke zemlje. Ona je dodala da nije dovoljno da neko zabode zastavu i da kaže da ima političku kontrolu nad zemljom, ukoliko taj potez ne prepoznaju okolne zemlje, Ujedinjene nacije ili ostale grupe. To nije odvratilo porodicu Hiton, koja je već naručila izradu zaglavlja za zvanična dokumenta nove zemlje, koja će sadržavati i njen grb. Jedan od sinova je napravio tacnu na kojoj je prikazana zastava nove zemlje.

Mislim da djeca već počinju da prihvataju ovu ideju. Ideja o državi, koja ima cilj da pomaže drugim ljudima, biće dobro primljena. Međutim, glavni povod za osnivanje je bilo obećanje koje sam dao kćerki. Mislim da postoji dosta ljubavi u svijetu. Želim da moja djeca znaju da ću za njih uraditi apsolutno sve – kazao je Hiton.

Osvajanje teritorija

U srednjom vijeku zabijanje zastave ili ostavljanje nekih predmeta predstavljao je uobičajeni način da se položi pravo svojine nad nekom teritorijom. Tako je 1776. godine kapetan Džejms Kuk proglasio Britansku Kolumbiju engleskom teritorijom tako što je na nekoliko različitih mjesta zakopao boce sa engleskim novčićima. Gotovo 40 godina ranije francuske vojne ekspedicije su duž rijeke Ohajo zakopavale olovne ploče na kojima je bilo upisano da ta zemlja ponovo postaje svojina Francuske. Takvi načini polaganja prava na novu zemlju su zastarjeli, iako je ruska podmornica postavila zastavu na dno mora na Sjevernom polu 2007. godine.

Izvor: Glas Srpske

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/aktuelno/prisvojio-komad-pustinje-da-kcerku-ucini-princezom/||claudebot