460 dana mučenja i silovanja: “Evo zašto sam im oprostila” (Foto)

Objavljeno: 1. 7. 2014 u 16:34h

Amanda Lindhaut, kanadska novinarka koja je bila kidnapovana u Somaliji 15 mjeseci progovorila je o tome kako je oprostila otmičarima koji su je zlostavljali, kao i da je sa jednim čak razgovarala na Fejsbuku.

n1

Amanda i australijski fotograf Nigel Brenan boravili su Mogadišu gdje su radili na priči, a nedugo potom su ih oteli islamski fundamentalisti i držali u zatočeništvu 460 dana dok njihove porodice nisu platile otkup.

Koliko je njena priča snažna svjedoči i činjenica da su memoari o njenom strašnom iskustvu postali bestseler, a prava za film o knjizi „The House In The Sky“ otkupila je holivudska produkcija. Amandu će glumiti Runi Mara, zvijezda filma „Muškarac koji mrzi žene“.

Amanda je u knjizi pisala o tome šta joj je pomoglo da preživi agoniju koju je pretrpjela.

“Zamislila sam da se nalazim u jednoj kući na nebu. Upravo mi je mašta pomogla da preživim“, kaže novinarka koju su svih 460 dana silovali i zlostavljali islamisti.

“Realnost mog iskustva je bilo čisto nasilje. Bilo mi je teško da izguram dan ne znajući kada će i da li će se tortura završiti. Skoro svakodnevno sam bila zlostavljana“

Kako kaže, u jednom trenutku je doživjela prosvjetljenje.

“Abdudžilah me je silovao, povređivao, a ja sam se zaštitila tako što sam napustila svoje tijelo. Imala sam osjećaj da lebdim i sve to posmatram sa strane“, kaže ona.

n2

Ironije li, to je bio trenutak kada je na neki način oprostila silovateljima i kada je shvatila da su to samo ljudi oblikovani nasiljem koji ništa drugo ne znaju.

“Bilo mi je jasno da su napadači proizvod rata i da ih je to zapravo oblikovalo. Kada sam to shvatila pomogla sam sebi. Oni su samo ljudska bića sa bolnim životnim pričama. To ne opravdava njihove postupke, ali ne možete ništa drugo očekivati od ličnosti ogajanih u ratnoj kulturi koja rađa nasilje“, ispričala je.

Kada su njena i Najdželova porodica uspjele da skupe 600 hiljada dolara za njihov otkup, počeli su pregovori i napadači su pristali da ih oslobode u novembru 2009. godine.

Samo četiri mjeseca nakon puštanja Amanda je pokrenula fondaciju „Global Enrichment“ koja obezbjeđuje bolje šanse za obrazovanje ženama iz Somalije.

Iako je mislila da pravdu nikada neće dobiti, Amandi je jedan dan stigla poruka na Fejsbuk koja za nju predstavlja svojevrsnu pobjedu nad otmičarima. Poruku je napisao upravo jedan od silovatelja koji je pohvalio rad njene fondacije u Somaliji.

“Činjenica da oni znaju šta ja radim i da sam izabrala da pomažem ljudima pokazuje im da me nisu slomili. To je pravda koju sam konačno dobila“, zaključila je ova hrabra novinarka.

Izvor: B92

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/aktuelno/460-dana-mucenja-i-silovanja-evo-zasto-sam-im-oprostila-foto/||claudebot