Đoković posjetio Andrićgrad

Objavljeno: 30. 1. 2014 u 16:37h

Kompleks Adnrićgrada danas je posjetio proslavljeni srpski i svjetski teniser Novak Đoković, koga je domaćin, režiser Emir Kusturica, proveo Ulicom Mlade Bosne, pokazujući mu građevine u njoj, nakon čega su obišli Bioskop “Doli Bel” i hram Svetog cara Lazara.

djokovic

Posebno interesovanje Đoković je iskazao za spomenike Ivi Andriću i Petru Petroviću Njegošu, istakavši da se u Andrićgradu veličaju ova dva najveća čovjeka srpskog naroda, koji su proslavili srpsku istoriju, književnost i kulturu.

“I ja se kao pripadnik srpskog naroda osjećam odgovornim prema Kusturici, koji je ovdje načinio svoje životno djelo, i prema načinjenom, što me obavezuje da učestvujem u ovom projektu da bi se sačuvala srpska kultura, identitet i korijeni našeg naroda”, rekao je Đoković.

On je istakao da je Andrićgrad dragocjeno mjesto, te da će Andrićev institut čuvati srpsku istoriju i kulturu.

nole

Đoković je zaključio da bi mu bila velika privilegija da bude dio Andrićevog instituta.

Kusturica je rekao da je Đoković svetosavski podvižnik koji najkomplikovanije situacije na sportskom terenu i životu rješava na najpametniji način.

“Kad Novak usred Vimbldona podigne pobjednički pehar, ono što nama nije bilo određeno, to je ravno istoriji i to se graniči sa pronalaskom naizmjenične struje”, dodao je Kusturica.

Đoković je na to primijetio da svaki čovjek želi da uspije i usavršava se u radu i životu, ali to je, kako je rekao, za one koji ostvare samo pravac struje u jednom smjeru.

“Većina ljudi nema tu sreću da ostvari svoje životne snove jer teško živi i zato je potrebno pomoći i vratiti dug našoj otadžbini”, dodao je Đoković.

Kusturica je, uručujući Đokoviću zlatnik Anrićgrada i ključeve grada od kamena, nagovijestio da bi se u njemu, osim istorije, filma, pozorišta i književnosti, mogao izučavati i tenis, jer se bolji profesor od Noleta ne može poželjeti.

U hramu Svetog cara Lazara Đokoviću je ikonu Presvete Bogorodice poklonio sveštenik Sredoje Andrić, a uručen mu je i poklon penzionera Tomislava Neškovića iz Novog Goražda – ćuprija na Drini od drveta.

Izvor: Agencije

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/aktuelno/dokovic-posjetio-andricgrad/?utm_source=PovezaneVijesti&utm_medium=Blcom&utm_campaign=PovezaneVijesti||Mozilla/5.0 AppleWebKit/537.36 (KHTML, like Gecko; compatible; ClaudeBot/1.0; [email protected])