Za RS hitno štampanje još 50.000 popisnica

Objavljeno: 11. 10. 2013 u 13:06h

Agencija za statistiku BiH odlučila je da se danas hitno odštampa 50.000 popisnica i dostavi Republičkom zavodu za statistiku Republike Srpske, rekla je na press-konferencija savjetnica za odnose s javnošću Agencije za statistiku BiH Mirsada Adembegović.

popis_stanovnistva_bih

Popisni biro Agencije za statistiku ponovo je danas zatražio od entitetskih zavoda da hitno dostave izvještaj o tome gdje su prazne popisnice koje su dostavljene na teren, izvještaj o rezervnim količinama od 10 posto koje su dobile popisne komisije lokalne samouprave i rezervnim količinama popisnica koje su entitetski zavodi preuzeli iz rezervi Agencije za statistiku.

Adembegović ističe da će Popisni biro Agencije za statistiku insistirati da se utvrdi stvarni razlog nedostatka popisnica P 1 (popisnice za osobe) na terenu i zašto nisu riješeni problemi nedostatka popisnica na terenu koji traje od nedjelje, te da se utvrdi gdje je oko milion popisnica koje su distribuirane na teren.

– Ukoliko se na osnovu izvještaja entiteta ne utvde razlozi nedostatka popisnica Agencija za statistiku BiH će pokrenuti i postupak preispitivanja odgovornosti svih učesnika u popisu od općinskih/gradskih popisnih komisija do entitetskih zavoda – kazala je.

Napominje i da je Agencija za statistiku juče poslala SMS-om obavještenje svim popisivačima da oni koji su završili popis u svojim popisnim krugovima, uz zapisnik, razduže sve prazne popisnice i stave ih na raspolaganje svojim opštinskim popisnim komisijama.

Za potrebe popisa odštampano je 4,6 miliona popisnica P 1 (za osobe), a procjena je da u BiH živi između 3,5 i 3,8 miliona stanovnika što znači da je odštampano 20 posto više popisnih obrazaca u odnosu na procjenu.

– Sve popisnice su numerisane i zaštićene. Po rednom broju popisnice su zadužene te se lako može utvrditi u kojim opštinama su zadužene popisnice koje nedostaju. Inače svaka poništena ili uništena popisnica mora se evidentirati kroz zapisnik – pojasnila je Ademegović uz napomenu da najviše nedostaje popisnica u gradskim popisnim komisija u Republici Srpskoj.

Govoreći o popisivanju dijaspore Adembegović je podsjetila na zakonsku odredbu da ako državljani BiH dođu u zemlju za vrijeme popisa popisuju se kao privremeno prisutne osobe i kao takve ne mogu davati podatke za druge osobe nego isključivo samo za sebe.

Izvor: Agencije

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/aktuelno/za-rs-hitno-stampanje-jos-50-000-popisnica/||claudebot