Na srpske univerzitete želi 10.000 Arapa i 500 Kineza

Objavljeno: 11. 10. 2013 u 12:32h

Na studije u Srbiju želi da dođe čak 10.000 akademaca iz najrazvijenijih zemalja Bliskog istoka, kao i oko 500 studenata iz Kine – rekao je ministar prosvjete Srbije Tomislav Jovanović.

Fakultet

“Roditelji iz jedne fondacije koju su formirale strane bogate zemlje Bliskog istoka uputili su nam pismo sa molbom i namerom da oko 10.000 njihovih studenata dođe na studije u Srbiju. To je ogroman broj stranih studenata i istovremeno veliki izazov za naše univerzitete“, rekao je Jovanović za list “24” sata.

Komentarišući ovoliki interes, Jovanović je rekao da se poklopilo nekoliko faktora od kojih je najvažniji rangiranje Univerziteta u Beogradu na prestižnoj Šangajskoj listi.

Univerzitet u Beogradu, naveo je on, izborio se za mjesto na Šangajskoj listi 500 najboljih univerziteta na svijetu i čak napredovao za 150 mjesta, ostavljajući iza sebe univerzitete u Ljubljani i Zagrebu.

“Osim toga, od svih stranih studenata u Srbiji najbrojniji su oni sa Bliskog istoka i oni su po povratku u svoje zemlje uspeli da pokažu veliko znanje koje su ovde stekli. Oni su bili naši najbolji promoteri i biće nam čast da se na našim univerzitetima školuju u još većem broju“, dodao je Jovanović.

Korist koju bi Srbija imala od dolaska stranih studenata je višestruka, jer bi, osim poboljšanja imidža u svijetu, strani studenti donijeli Srbiji i novčanu dobit, plaćajući školarine, stanovanje i ishranu.

Strani studenti su sve do osamdesetih godina 20. vijeka bili česti gosti u Srbiji i procjenjuje se da ih je tada bilo blizu 10.000.

Od devedesetih godina 20. vijeka, ratova i krize situacija se u tom pogledu drastično pogoršala i danas ih nema više od 1.000.

Izvor: Agencije

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/aktuelno/na-srpske-univerzitete-zeli-10-000-arapa-i-500-kineza/||claudebot