Najotrovnije vrste cvijeća u vašem domu (Foto)

Objavljeno: 16. 6. 2013 u 15:04h

Iako vrlo atraktivnog izgleda, mnoge biljke u našim vrtovima, na balkonima i u domovima zapravo imaju otrovna svojstva. Ukoliko niste sigurni što se sve nalazi u vašem domu, proučite listu od deset najotrovnijih vrsta cveća.

Glicinija

pct_glicinija251109v

Glicinija može da izraste u predivnu biljku u obliku romantičnih kaskada s bujnim plavim i ružičastim cvjetovima ili pak u obliku drvenaste loze s bijelim cvjetovima koja inače bolje uspijeva na jugu ili jugozapadu. Međutim, cijela biljka je otrovna, iako neki tvrde da cvjeće ne sadrži otrov, već samo sjemenke. Ali bolje spriječiti nego liječiti, jer podaci pokazuju da, ukoliko je pojedete, izaziva mučninu, povraćanje, proljiv i grčeve, piše livescience.com.

Digitalis ili naprstak

Digitalis ili naprstak

Divnog i bajkovitog izgleda, ovaj cvijet može da naraste i do jednog metra visine, a niz njega se spuštaju ljubičasti, ružičasti ili bijeli cvijetovi, ponekad s vrlo raskošnim središtem. Latinski naziv ove biljke je Digitalis purpurea, a neno lišće se upotrebljava za proizvodnju lijekova za srce. Ukoliko pojedete bilo koji dio ove biljke, vjerovatno ćete imati problema sa srcem, a prije toga ćete iskusiti i mučninu, povraćanje, proljiv i bol u ustima. Ljekar će vam najvjerovatnije ispumpati želudac ili dati sirovi ugljen da bi se otrov izbacio iz tijela, a nakon toga moraćete da pijete i ljekove da biste vratili srce u normalu.

Hortenzija

hydrangea

Hortenzija je grm s drvenastim stabljikama na kojima rastu nazubljeni ovalni listovi i veliki loptasti cvjetovi koji mogu biti bijeli, ružičasti i raznih nijansi crvene boje. Može da naraste i do četiri i po metra visine. Iako cvijet hortenzije djeluje bajkovito, poput kakvog velikog pamučnog balona, on može da izazove bol u stomaku čak i nekoliko sati nakon što ga pojedete. Osim toga, česti simptomi su povraćanje, svrab kože, slabost i znojenje. Neki podaci pokazuju i da jedenje cvijeta hortenzije može da izazvove komu, napade slične epileptičnima i epravilan rad krvotoka. Srećom, postoji protuotrov.

Đurđevak

djurdjevak

Ovo tako slatko cvijeće je otrovno, od svojih zvonolikih bijelih cvjetova pa sve do stabljike. Iako đurđevak neće nanijeti mnogo štete, ukoliko pojedete veću količinu vjerovatno ćete osjetiti mučninu, povraćanje, bol u ustima i stomaku, proliv i grčeve. Otkucaji srca mogu da se uspore i da postanu nepravilni.

Flamingov cvijet ili antrijum

Flamingov cvijet (Anthurium)

Flamingov cvijet je tropska biljka specifičnog oblika s tamnozelenim srcolikim i mesnatim lišćem te najčešće crvenim cvijetovima. Jedenje dijelova ove biljke može da izazove peckanje u ustima koje s vremenom buja i izaziva plikove. Otrov takođe djeluje na glas koji može da promukne.

Sve to može da dovede do izrazito bolnih oteklina i opeklina unutar probavnog sistema, oticanje sluznice može da rezultirai gušenjem. Većina simptoma nestaće vremenom, a bol može da ublaži hladna tečnost i namirnice kao što su sjemenke lana ili tablete protiv bolova.

Hrizantema

Hrizantema

Ovi narančasti, bijeli i žuti upadljivi cvjitovi najčešće se kupuju za zadušnice, a sveukupno postoji između 100 i 200 vrsta krizantema.

Rastu nisko uz zemlju, a lako mogu da se pretvore u grmlje. Vrtlari često sade ovu biljku kako bi sprečili zečeve da unište vrt, a oni je izbjegavaju u širokom luku. Hrizantemin otrov izaziva svrab kože i otoke.

Lijander

Oleandar

Svaki dio ove biljke je otrovan, pa čak i udisanje dima koji je nastao paljenjem lijandera može da izazove zravstvene probleme.

Ova zimzelena biljka, česta na Mediteranu, utiče na brzinu rada srca pa trovanje njome može da dovede do inarkta. Trovanje ilijanderom obično se manifestuje promjenama u otkucajima srca i nivoima kalijuma.

Fikus

Fikus

Poznat i pod nazivom Benjaminovo drvo, fikus je vrlo česta ukrasna biljka, ali u svome lišću ima mliječni sok koji je otrovan.

Postoji oko 800 podvrsta fikusa, a gotovo sve vrste u dodiru s kožom izazivaju oticanje i svrab. Dođe li do trovanja, potrebno je posetiti ljekara koji će propisati nešto za alergije i upale.

Rododendron

Azaleja (Rhododendron)

Rododendron i grmovi azaleja imaju halucinogeno i laksativno djelovanje. Izgleda sjajno u dvorištu kada dođe proljeće, ali su listovi otrovni, kao i med napravljen od nektara iz njegovog cveća.

Simptomi trovanja su povraćanje, osip na koži, glavobolja, zamagljen vid i slabost u mišićima. Osim za ljude, posebno je otrovan za konje. Postoji više od 1.000 podvrsta pomenute biljke.

Narcis

Narcis

Ovo veselo žuto i bijelo cvijeće blago je otrovno u slučaju da se u većoj količini pojedu lukovice. Progutate li veću količinu lukovica narcisa, imaćete grčeve, proljiv i povraćanje. Popratni simptomi su glavobolja, mišićna slabost i zamućen vid, a narcisov otrov utiče i na rad srca.

Izvor: tportal.hr

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/aktuelno/najotrovnije-vrste-cvijeca-u-vasem-domu-foto/||claudebot