Studentkinje iz Hrvatske napravile masku za telefon koja je istovremeno i punjač

Objavljeno: 28. 5. 2013 u 09:15h

Studentkinje treće godine preddiplomskog studija Fakulteta organizacije i informatike Sveučilišta u Zagrebu predstavile su izum bežičnog punjenja mobilnih telefona: masku za mobilni telefon koja je ujedno i punjač.

studentkinje_hrvatska_mobilni_punjac

Jednom napunjena maska može napuniti telefon do osam sati u 3G modu i do 16 sati u 2G modu jer ima bateriju od 1.500 miliampersati. Takođe, štiti uređaj od ogrebotina prilikom pada jer je napravljena od čvrste plastike. Tim riječima Petra Zadro objašnjava inovaciju koju je s kolegicom Marijom Živičnjak predstavila Ministarstvu za poduzetništvo i obrt. Rezultat: drugo mjesto na takmičenju za najbolji poslovni plan na temu Inovativni proizvodi/usluge za konkurentnost u EU, piše Poslovni.hr.

Sada usavršavaju prvi prototip maske punjača za iPhone 4 i 4S. Ideja im je napraviti takvu vrstu punjača za svaki model smartphonea. S mentorkom Kristinom Detelj planiraju izraditi prototip punjača za ugostiteljske objekte.

Sustav za bežično punjenje u ugostiteljskim objektima funkcionirao bi pomoću odašiljača i podloge.

“Odašiljač bi bio recimo na šanku, te bi se preko njega obavljao prijenos energije u krugu od četiri metra, za početak. Energija bi se prenosila na podlogu u kojoj se nalazi transmiter, na koju bi se mobilni morao samo položiti. Tako bi dobivao energiju i punio se, nezavisno od modela”, otkrivaju Petra i Marija.

Cijenu te usluge određivali bi objekti u kojima se odašiljač nalazi, ali smatraju da bi optimalna bila oko dvije kune, nezavisno od vremena korištenja. I masku punjač i sistem za bežično punjenje izrađuju same, komponente nabavljaju iz Kine i Njemačke jer im je to isplativije.

Za izradu jedne maske punjača treba im oko 300 kuna, a za sistem za bežično punjenje u objektima oko 3.000 kuna. Kad je riječ o dizajnu, masku punjač planiraju prilagođavati korisnicima prema njihovim željama i potrebama.

Inovacija dvije studentkinje ima prigodno ime Wirest (wire+rest, ‘žica na odmoru’). A sve je počelo kao projekt na fakultetu.

“Vidjele smo konkurs, predstavile mentorki svoj plan, a ona nam je dala podršku”, prisjećaju se. Za kvalitetan poslovni plan trebalo im je dva mjeseca, iako se ideja počela razvijati prije. I nagrada je potvrda da im se trud isplatio.

Izvor: znamo.ba, eTrafika

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/aktuelno/studentkinje-iz-hrvatske-napravile-masku-za-telefon-koja-je-istovremeno-i-punjac/||Mozilla/5.0 AppleWebKit/537.36 (KHTML, like Gecko; compatible; ClaudeBot/1.0; [email protected])