Od dijetalnih sokova mogu da vam istrule zubi!

Objavljeno: 28. 5. 2013 u 10:40h

Na tržištu je sve više dijetalnih gaziranih napitaka koji su, prema riječima proizvođača, manje štetni za naš organizam od onih u kojima ima šećera. Međutim, da li je to baš tako?

truljenje-zuba001

Ako želite da imate trule i propale zube, poput onih koji “krase” uživaoce kokaina i kristal meta, biće dovoljno da redovno pijete gazirate sokove bez šećera.

– Osmijeh kokainskog ili zavisnika od kristal meta je nešto što čovjek ne bi poželio ni najgorem neprijatelju. Međutim, šteta koju vašim zubima nanose “diet” pića je manje-više ista – tvrdi doktor Muhamed Basijoni, profesor protetike i restorativne stomatologije na Temple univerzitetu u Filadelfiji.

Kako piše u najnovijoj studiji koju je ovaj zubar nedavno objavio, zabilježen je slučaj žene koja je u svojim tridesetim godinama imala zube u gorem stanju od gomile narkomana. Ona je bila opterećena strahom da se ne ugoji, ali pošto nije željela da se odrekne svojih omiljenih sokova, konzumirala ih je u dijetalnim varijantama, što se pokazalo kao fatalno.

– Sve njene zube do te mjere je zahvatila erozija da ih nije moguće popraviti – priča doktor svoje iskustvo.

Gazirani napici, bili dijetalni ili ne, podjednako loše utiču na zdravlje naših zuba. Nivo njihove kiselosti jednak je drogama poput kristal meta ili kokaina, zato je i stepen oštećenja sličan.

– Ipak, mora se uzeti u obzir da ova žena nije posjetila stomatologa duže od deset godina, tako da je moguće da je za “raspadanje” njenih zuba donekle zaslužna i neadekvatna oralna higijena – objašnjava doktor Basijoni.

Izvor: Telegraf

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/aktuelno/od-dijetalnih-sokova-mogu-da-vam-istrule-zubi/||claudebot