Nepovratna sredstva za poljoprivredne proizvođače

Objavljeno: 28. 5. 2013 u 13:19h

Načelnik opštine Istočno Novo Sarajevo Ljubiša Ćosić potpisao je danas sa poljoprivrednicima sa područja ove lokalne zajednice ugovor o dodjeli nepovratnih sredstava po Programu podsticaja razvoju privrede i poljoprivrede.

slikac

Ćosić je rekao da je ugovor potpisao sa 27 poljoprivrednih proizvođača i dvije zemljoradničke zadruge o dodjeli ukupno 30.260 KM.

On je podsjetio da je Skupština opštine Istočno Novo Sarajevo usvojila Program podsticaja u vrijednosti 100.000 KM, u omjeru 60.000 KM za podsticaj zanatstvu i preduzetničkim djelatnostima i 40.000 maraka za podsticaj poljoprivredi.

U okviru podsticaja poljoprivrednim proizvođačima, planirano je 27.000 KM za nabavku mehanizacije, 5.600 KM za peradare, 600 maraka za pčelare i sredstva za podršku voćarstvu i za proizvođače konzumnih jaja.

“Cilj nam je u ovoj godini, kada nemamo dovoljno sredstava, da svih 100.000 KM iskoristimo za ove namjene i to ćemo raditi u etapama”, rekao je Ćosić i dodao da je ovo prva etapa i da će sredstva već sutra biti na računima proizvođača.

Ćosić je saglasan sa poljoprivrednim proizvođačima da ova sredstva nisu dovoljna i nada se da će iduće godine biti udvostručena, te da će iznositi 200.000 KM, a naredne godine 400.000 KM.

“Mislim da ćemo uspjeti u tome”, rekao je Ćosić i dodao da je bitno da postoji konstantna saradnja sa lokalnom zajednicom, koja će za ove poljoprivrednike biti zastupnik i pred resornim ministarstvom.

Ćosić je najavio da opština planira da u narednoj godini poljoprivredne proizvođače uveže sa tržištem, prvenstveno na prostoru Istočnog Novog Sarajeva.

On je naveo da su rezultati ankete o obimu poljoprivredne proizvodnje, koja je provedena prošle godine, bili poražavajući, jer su pokazali da na području opštine u kojoj živi nekoliko hiljada stanovnika ima samo 79 krava, što je veoma loše.

Ćosić je naglasio da će opština uvijek biti tu da pomogne u raspodjeli javnih sredstva u korist ljudi koji se bave poljoprivredom, zanatstvom i preduzetništvom.

Direktor Zadruge “Saradnja” Nedeljko Pandurević rekao je da je zadruga formirana 2005. godine kao servis individualnih poljoprivrednih proizvođača koji se na svojim porodičnim gazdinstvima bave proizvodnjom i stvaraju prihod za život svojih porodica.

On je naveo da Zadruga ima 26 stalnih članova i oko 25 članova koji potpisuju ugovor o poslovnoj saradnji na godišnjem nivou.

Pandurević je rekao da su danas dobili sredstva za nabavku pneumatske sijačice koja će koristiti svim proizvođačima koji se bave proizvodnjom kukuruza.

“Zadovoljni smo ovim podsticajnim sredstvima i nadamo se da će ih ubuduće biti više i da ćemo imati više poljoprivrednih proizvođača sa većim obimom proizvodnje”, rekao je Pandurević.

On je precizirao da se na ovom području poljoprivrednici pretežno bave voćarstvom, povrtarstvom i plasteničkom proizvodnjom, peradarstvom i u manjem obimu proizvodnjom mlijeka i mesa.

Izvor: Agencije

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/aktuelno/nepovratna-sredstva-za-poljoprivredne-proizvodace/||Mozilla/5.0 AppleWebKit/537.36 (KHTML, like Gecko; compatible; ClaudeBot/1.0; [email protected])