Gdje nestaju sjećanja iz djetinjstva?

Objavljeno: 27. 5. 2013 u 21:50h

Intenzivna proizvodnja neurona u prvim godinama života razlog je zbog čega se teško prisjećamo stvari iz najranijeg djetinjstva, saopštili su kanadski istraživači.

djetinjstvo

Formiranje novih moždanih ćelija povećava kapacitet za učenje, ali istovremeno briše stara sjećanja, navodi se u rezultatima istraživanja predstavljenim u Kanadskom udruženju za neuronauku.

Stručnjaci kažu da rezultati studije na miševima dovode u pitanje određene teorije iz psihologije.

Neurogeneza, odnosno formiranje novih neurona u hipokampusu, dijelu mozga zaduženom za dugoročno pamćenje, doživljava vrhunac prije i poslije rođenja, a potom opada tokom djetinjstva i u zrelom dobu.

“Prije četvrte ili pete godine imamo veoma dinamičan hipokampus, koji ne može da skladišti informacije na stabilan način. Stvaranje novih neurona proces je koji može da kompromituje pamćenje”, rekao je doktor Pol Frankland iz Dječije bolnice u Torontu.

Naučnici su izvršili testove na mladim i starim miševima u laboratoriji i zaključili da postoji direktna veza između usporavanja rasta neurona i povećanja kapaciteta pamćenja.

Naučnici kažu da to objašnjava činjenicu da nismo u stanju da zapamtimo događaje iz ranog djetinjstva, što je pojava poznata pod imenom infantilna amnezija.

Prethodna istraživanja pokazala su da mlađa djeca mogu da pamte događaje kratkoročno, ali da se kod njih ne formiraju dugoročna sjećanja.

Betina Forster, doktorka iz jedinice za kognitivna neuronaučna istraživanja Gradskog univerziteta u Londonu izjavila je da ovo istraživanje ukazuje na postojanje direktne veze između neurogeneze i formiranja pamćenja.

“Ovi rezultati dovode u pitanje pretpostavljenu vezu između verbalnog razvoja i infantilne amnezije, kao i neke psihološke i psihoterapeutske teorije u vezi sa ovom temom” kaže Forsterova.

Izvor: b92

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/aktuelno/gdje-nestaju-sjecanja-iz-djetinjstva/||Mozilla/5.0 AppleWebKit/537.36 (KHTML, like Gecko; compatible; ClaudeBot/1.0; [email protected])