Tri žene opet u svojim načelničkim foteljama

Objavljeno: 12. 10. 2012 u 09:57h

Od pet žena, koje će u naredne četiri godine biti na čelu opština u BiH, njih tri su istu funkciju obavljale i prije nedavno održanih lokalnih izbora.

Tokom prethodnog mandata povjerenje građana uspjele su da opravdaju i sačuvaju članice SNSD-a Divna Aničić, Snježana Rajilić i Mileva Komlenović, koje ostaju na čelu Mrkonjić Grada, Novog Grada i Kalinovika, pokazuju preliminarni rezultati CIK-a.

Te tri dame će, zajedno s novoizabranim načelnicama opština Visoko (Amra Babić) i Doboj Jug (Jasminka Begić), sljedeće četiri godine da rukovode lokalnim zajednicama. I dalje nije poznato da li će da im se “pridruži” i Vesna Kočević, kandidatkinja Koalicije za Republiku Srpsku, jer svi glasovi za načelnika opštine Srebrenica još nisu prebrojani.

Tanja Topić, politički analitičar, komentarišući uspjeh koji su ponovo postigle Aničićeva, Rajilićeva i Komlenovićeva, naglašava da su te dame novim trijumfom i te kako dokazale da ih građani podržavaju.

“Njihova ponovna pobjeda pokazuje da su dokazale kvalitet u svojoj struci. One su, dakle, ponovo dobile povjerenje glasača. Inače, generalno gledano, malo smo imali kandidatkinja za načelnike”, naglašava Topićeva.

Aničićevoj je žao što je tako malo žena na čelu opština. Ona kaže da bi na toj odgovornoj funkciji trebalo da ih bude znatno više.

“Inače je teško biti prvi čovjek opštine, jer su svi problemi upereni ka načelniku. A sad, ne mislim da je to veće opterećenje zato što sam ja žena”, naglašava Aničićeva.

Rajilićeva kaže da je novi mandat koji je dobila ogromna nagrada za trud koji je uložila zajedno sa svojim saradnicima.

“Posebno sam ponosna što se tu radi o spoju ljudi koji imaju i iskustvo i mladost. Što se mene tiče, ja nisam specifičan primjer žene. Inače sam inženjer i magistar tehničkih nauka, tako da sam navikla da se krećem u muškom svijetu. Ja, inače, nikada ne dijelim ljude po polu, već po sposobnostima”, ističe Rajilićeva, dodajući da je mnogi njeni sugrađani pitaju kako sve uopšte može da stigne.

Komlenovićeva naglašava da su poslovi načelnika dosta teški, a pogotovo za ženu, koja ima mnogo obaveza prema porodici.

“Nisam se plašila da mi građani ponovo neće ukazati povjerenje zato što sam žena. Štaviše, kako sada stvari stoje, postoji mogućnost da će žene u našoj opštini predstavljati skupštinsku većinu”, navodi Komlenovićeva.

Uspjeh ovih dama još je veći ako se u obzir uzme činjenica da se, na minulim lokalnim izborima, samo 40 pripadnica nježnijeg pola “takmičilo” za načelničku poziciju, od ukupno 550 kandidata za načelnike i gradonačelnike.

  • 40 žena “takmičilo” se za načelničku fotelju
  • 550 kandidata bilo ukupno za načelnke i gradonačelnike

(Nezavisne)

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/aktuelno/tri-zene-opet-u-svojim-nacelnickim-foteljama/||Mozilla/5.0 AppleWebKit/537.36 (KHTML, like Gecko; compatible; ClaudeBot/1.0; [email protected])