Sutra počinje prvi sajam zanatstva

Tweet about this on Twitter0Share on Facebook0

U Banjaluci će sutra biti otvoren trodnevni Međunarodni sajam starih zanata, zanatstva, opreme i opreme za potrebe zanatstva, na kojem će se predstaviti više od 140 izlagača i više od 50 zanata.

Očekuje se učešće zanatlija iz Republike Srpske, Federacije BiH, Hrvatske, Srbije, koji se bave isključivo proizvodnjom.

Direktor Zanatsko – preduzetničke komore Republike Srpske Jovan Bratić rekao je da je ovaj sajam, prvi po redu, organizovan da bi se promovisali stari tradicionalni zanati i kulturno-istorijsko nasljeđe Srpske i BiH, te prezentovali proizvodi i usluge vještih zanatlija, kao izvor prihoda danas vrlo deficitarnog zaposlenja.

“Ovaj sajam treba preći u tradiciju da bi se zanatstvo, koje polako umire, sačuvalo od zaborava i promovisala kultura i tradicija”, rekao je Bratić na konferenciji za novinare u Banjaluci.

On smatra da mala i srednja preduzeća i zanatstvo treba da se umrežavaju, jačaju preduzetništvo, unapređuju znanja, sposobnosti i vještine, štite intelektulanu svojinu, te da se sučeljavaju sa nelojalnom konkurencijom.

Bratić je naveo da od 23 miliona preduzeća u EU, 99,8 odsto čine mala i srednja preduzeća koja u prosjeku obezbeđuju šest radnih mjesta, naglašavajući da su mala i srednja preduzeća sa zanatstvom potencijal koji može da generiše 10 puta više radnih mjesta od velikih preduzeća.

Sajam će biti otvoren sutra u 11.00 časova i trajaće do 22. septembra.

Izvor: Agencije

Tweet about this on Twitter0Share on Facebook0

Copiright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

Postanite i Vi dio Banjaluka.com tima

Fotografije i video sadržaj slati na e-mail [email protected]