Prevencija i edukacija djece veoma bitna

Objavljeno: 12. 9. 2012 u 11:55h

Preventivne stomatološke aktivnosti kod djece važne su za zaštitu oralnog zdravlja, jer je stanje zuba veoma povezano sa ukupnim zdravstvenim stanjem organizma, istakao je pomoćnik ministra zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Milan Latinović.

“Zbog toga je veoma bitna edukacija i rad sa djecom predškolskog i školskog uzrasta“, rekao je Srni Latinović koji je prisustvovao predavanju i vježbi o pravilnim tehnikama održavanja higijene usta i zuba u Osnovnoj školi “Vojislav Ilić“ u Krupi na Vrbas, povodom Svjetskog dana oralnog zdravlja.

On je istakao da Ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske veliku pažnju posvećuje promociji zdravlja i prevenciji bolesti, a posebno djece predškolskog i školskog uzrasta, te da podržava ovakve aktivnosti.

Direktor Zavoda za stomatologiju Banjaluka Ranka Knežević rekla je da svi epidemiološki indeksi, koji se koriste pri ocjenjivanju zdravlja usta i zuba, ukazuju na to da je u Republici Srpskoj epidemiološka situacija veoma loša.

“U Srpskoj ti epidemiološki indeksi imaju vrijednost oko 4,2, u Srbiji i Hrvatskoj u rasponu od 3,5 do 3,9, dok je u zemljama EU vrijednost epidemioloških indeksa između 0,5 i 1,5 odsto što ukazuje na veoma lošu epidemiološku situaciju kod nas. Definitivno moramo više pažnje posvetiti preventivnim mjerama i higijenskom vaspitanju djece“, naglasila je Kneževićeva.

Ona je navela da su karijes i paradeontopatija najrasprostranjenija oboljenja usta i zuba i da se javljaju kao posljedica nedovoljnog i neadekvatnog održavanja oralne higijene.

“Zadatak stomatooškog zdravstvenog vaspitanja jeste da motiviše, kako pojedinca, tako i društvo u cjelini, da povede više računa o higijeni usta i zuba i da ukaže na faktore rizika koji mogu dovesti do pojave oboljenja”, rekla je Kneževićeva.

Zavod za stomatologiju je u saradnji sa resornim ministarstvom fokusirao svoje aktivnosti na djecu školskog uzrasta , jer je, kako kaže Knežević, o populaciji koja tek usvaja određene higijenske navike i određene obrasce ponašanja.

Zavod za stomatologiju Banjaluka je učenicima od prvog do šestog razreda Osnovne škole “Vojislav Ilić“ u Krupi na Vrbasu obezbijedio poklon-pakete koji sadrže osnovni set za održavanje oralne higijene, a održano je i edukativno predavanje o pravilnim tehnikama pranja zuba.

Kneževićeva je rekla da će danas u Zavodu za stomatologiju biti vršeni preventivni pregledi usta i zuba, kao i savjetovanje građana o adekvatnim načinima prevencije oboljenja vezanih za oralno zdravlje.

Direktor OŠ “Vojislav Ilić“ u Krupi na Vrbasu Rajka Čajić rekla je da je u predavanju i vježbi o pravilnim tehnikama održavanja higijene usta i zuba učestvovalo 98-oro djece. Ona očekuje da će ova aktivnost podstaći djecu da vode više računa o svom oralnom zdravlju.

Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije, više od tri milijarde ljudi ne pere zube dva puta dnevno, a u slabije razvijenim zemljama čak 90 odsto oboljenja usta i zuba ostaje neliječeno.

Izvor: Agencije

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/aktuelno/prevencija-i-edukacija-djece-veoma-bitna/||claudebot