Kupovina vitamina jednaka je bacanju novca u WC šolju, za razliku od prirodnih oni mogu čak i štetiti vašem zdravlju!

Objavljeno: 12. 9. 2012 u 13:37h

Za razliku od prirodnog unosa vitamina, oni koje progutamo kao dodatke ishrani nemaju posebnu korist za organizam, a neki čak povećavaju rizik od dobijanja teških i opasnih bolesti. Stručnjaci ističu opasnosti tri popularnia vitaminskia proizvoda.

Američki doktor David Agus u svojoj knjizi The End of Illness upozorava na vrlo lošu naviku, a to je nepotrebno uzimanje vitaminskih proizvoda.

Već postoji 50 velikih istraživanja o dodacima prehrani i ni jedno nije pokazalo da oni koriste zdravlju srca ili prevenciji protiv raka. Zaista ne shvatam zbog čega ih uzimamo – rekao je.

Dr. Agus nije jedini stručnjak kojeg ovo frustrira. Drugi smatraju da je kupovanje vitamina jednako bacanju novca u WC školjku. To je nekad i doslovno tako jer višak pojedinih vitamina se odmah izbacuje iz tijela putem urina. Pa ipak, ilustracije radi, građani SAD svake godine potroše 28 milijardi dolara na dodatke ishrani, uključujući vitamine i biljne proizvode.

Stručnjaci ističu opasnosti tri popularna vitaminska proizvoda:

Vitamin E

Nekad se veličao kao odlično sredstvo protiv raka. Američki Nacionalni institut za rak bio je toliko oduševljen vitaminom E da je naručio studiju koja će dokazati njegovo djelovanje u prevenciji protiv raka prostate. Međutim istraživanje je dokazalo da muškarci koji uzimaju vitamin E u dodacima ishrani imaju 17 posto veće, a ne manje šanse dobiti rak prostate.

Vitamin E je najbolje dobiti putem ishrane: klica, sjemenki suncokreta ili brokule. Ali, uzimate li ga redovno kao dodatak ishrani, i to u većim količinama, najgore je što možete učiniti. Baš kao i mnogi drugi vitamini, i on tada gubi svoje povoljno djelovanje.

Vitamin A

Važan je za reprodukciju, zdravlje kostiju i imunitet. Ali, jedete li uravnoteženo, dobićete ga dovoljno putem hrane. S obzirom da se vitamin taloži u tijelu, uzimanjem dodataka lako se može nakupiti višak vitamina A, koji može štetno djelovati na jetru, uzrokovati urođene mane i poremećaj središnjeg živčanog sistema.

Oblik vitamina A, betakaroten, smatra se dobrim u prevenciji raka, ali samo ako ga uzimate putem hrane. U obliku tablete čini baš suprotno. Studija je pokazala da muškarci koji puše i uzimaju tablete betakarotena imaju 18 posto veću vjerovatnoću razviti rak pluća te osam posto veću vjerovatnoću umrijeti prije vremena, nego oni koji nisu uzimali ovaj vitaminski proizvod.

Vitamin C

Vitamin C se često povezuje s borbom protiv infekcija. Iako nema čvrstih naučnih dokaza da vitamin C štiti od prehlade, čim kihnu mnogi popiju tabletu vitamina C.

Za razliku od vitamina A, vitamin C je topiv u vodi, što znači da se višak izbacuje putem urina. Međutim, višak može uzrokovati i neke probavne probleme, a neki stručnjaci visoke koncentracije vitamina C (više od 500 miligrama na dan) povezuju s pojavom bubrežnih kamenaca.

I u ovom slučaju je najbolje unositi vitamin C putem hrane koja ga sadrži, a ne u posebnim tabletama. Želite li ipak popiti vitaminski proizvod, obavezno se držite preporučenih doza.

Izvor: Doznajemo

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/aktuelno/kupovina-vitamina-jednaka-je-bacanju-novca-u-wc-solju-za-razliku-od-prirodnih-oni-mogu-cak-i-stetiti-vasem-zdravlju/||Mozilla/5.0 AppleWebKit/537.36 (KHTML, like Gecko; compatible; ClaudeBot/1.0; [email protected])