Evo zašto čovjek može preživjeti i do 70 dana bez hrane

Objavljeno: 12. 9. 2012 u 10:19h

Ljudski organizam bez kiseonika može izdržati pet do deset minuta, a bez vode tri do osam dana. Ali, neobično je kako čovjek može bez hrane preživjeti čak 70 dana, kao što je jednom dokumentovano. Kako je to moguće?

Odgovor leži u nizu razvijenih psiholoških i metaboličkih odbrambenih sistema čiji je glavni zadatak držati nas u životu kada se nađemo u situaciji dugotrajnog manjka hrane. Kada čovjek gladuje, ne znači i da je bespomoćan. Evo kako se naše tijelo bori da ostanemo živi.

Naše tijelo nije poput automobila koji se automatski gasi kada ostane bez goriva. Kada organizam prepozna drastično smanjeni unos hrane ono aktivira određene metaboličke procese koji su zaduženi za relokaciju zaliha energije. Ukratko, tim procesima organizam nam kupuje dragocjeno vrijeme.

Ubrzo nakon jela naš metabolizam razlaže glikogen na glukozu koja se skladišti u jetri i mišićima. Nakon otprilike šest sati organizam kreće trošiti zalihe glukoze, zbog čega mnogo ljudi postane razdražljivo, piše Io9.

Ako ste bez hrane duže od 6 sati organizam ulazi u stanje ketoze. Zalihe glikogena su potrošene i tijelo počinje trošiti masne kiseline. Iako se mnogima koji teže gubitku kilograma ovo i ne čini kao loša ideja, varaju se. Mozak ne može koristiti masne kiseline kako bi funkcionisao. Mozgu je, naime, svakodnevno potrebno 120 grama glukoze kako bi normalno radio, ali iako su zalihe potrošene, to ne znači da će mozak “gladovati”. Organizam je razvio plan B u kojem ketoni preuzimaju ulogu glukoze i hrani mozak. Uskoro će se i mozak priviknuti na manjak hranjivih stvari te će se njegove potrebe četverostruko umanjiti, prenosi ‘Dnevnik’.

Nakon 72 sata bez hrane mozak počinje trošiti još manje energije, a hrani se aminokiselinama iz proteina koje jetra pretvara u glukozu. Ali, iako mozak možda dobija šta mu treba, to nije slučaj i ostatkom našeg tijela. Ono ulazi u fazu autofagije u kojoj doslovno jede samo sebe. Slabi imunološki sistem, te tijelo s vremenom ostaje bez ‘backup’ planova, te nastupa smrt koja je trenutna jer je najčešće posljedica srčanog zastoja uzrokovanog autofagijom.

Različiti su zabilježeni rasponi umiranja od gladi, neki su umrli nakon 3 sedmice, neki nakon 70 dana. Za vrijeme štrajkova glađu u Irskoj 1981. godine deset je muškaraca preživjelo bez hrane i do 72 dana.

Izvor: Dnevnik.hr

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/aktuelno/evo-zasto-covjek-moze-prezivjeti-i-do-70-dana-bez-hrane/||Mozilla/5.0 AppleWebKit/537.36 (KHTML, like Gecko; compatible; ClaudeBot/1.0; [email protected])