Uvoz cvijeća pet puta veći od izvoza

Objavljeno: 11. 8. 2012 u 17:38h

Proizvodnja i izvoz cvijeća iz BiH svake godine daleko su manji od uvoza, a samo u toku ove godine vrijednost uvezenog cvijeća bila je čak pet puta veća od izvezenog.

 

Prema podacima Uprave za indirektno oporezivanje BiH, za sedam mjeseci ove godine uvezeno je 7.733 tone cvijeća, živog drveća i drugih biljaka, čija je vrijednost iznosila 9,4 miliona maraka.

U istom periodu BiH je izvezla 409 tona cvijeća, čija je vrijednost bila 1,8 miliona KM.

Cvijeće se najviše uvozilo iz Holandije, Italije i Hrvatske, dok se najviše izvozilo u Crnu Goru i Hrvatsku – rekao je načelnik Odjeljenja za komunikacije Uprave za indirektno oporezivanje Ratko Kovačević.

U Vrtlariji “Šarić” iz Livna, koja je najveći izvoznik cvijeća iz BiH, ističu da je ove godine bila jako slaba proizvodnja cvijeća u odnosu na prethodne.

Ove godine smo smanjili proizvodnju za čak 30 odsto, tako da ćemo dosta manje i da izvozimo na druga tržišta. Na to su najviše uticale loše vremenske prilike, koje su nam uništile mnoge sorte – istakao je vlasnik Vrtlarije “Šarić” Ante Šarić.

On je naglasio da će se na proizvodnju i izvoz cvijeća iz BiH negativno odraziti i ulazak Hrvatske u Evropsku uniju.

Većina cvjećara sa naših prostora izvozi cvijeće u Hrvatsku, a kada ova zemlja pristupi EU, dažbine će biti znatno veće, tako da će mnogi biti primorani da odustanu od izvoza, te da svoju proizvodnju usmjere isključivo ka domaćem tržištu – dodao je Šarić.

U cvjećari “Paloma grand” u Banjaluci, koja se bavi isključivo uvozom cvijeća, kažu da nije lako opstati u ovom poslu.

Naše radnje su uglavnom snabdjevene cvijećem iz Holandije, tako da mi nemamo problema kada je u pitanju proizvodnja cvijeća, sa kojima se susreću domaći proizvođači, koji su zbog visokih cijena repromaterijala osuđeni na teško poslovanje – istakli su u ovoj cvjećari.

Izvor: Glas Srpske

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/aktuelno/uvoz-cvijeca-pet-puta-veci-od-izvoza/||Mozilla/5.0 AppleWebKit/537.36 (KHTML, like Gecko; compatible; ClaudeBot/1.0; [email protected])