Čudovišta živjela u Srbiji u moru

Objavljeno: 20. 6. 2012 u 12:43h

Otkriće fosila mamuta kod Viminacijuma otvorilo još jednu stranicu tajanstvene praistorije na podneblju Balkana. U morskim dubinama, na mjestu današnjeg Beograda, vrebala ajkula s čeljustima zastrašujućih dimenzija.

Rođaci Vike, Kike i mamuta čiji su fosili nedavno otkriveni u Viminacijumu, bili su sve do prije nekoliko decenija, ma kako čudno zvučalo, najpoznatija morska čudovišta u Srbiji, kažu naši geolozi. Naime, alasi su često u mrežama nalazili ogromne kosti iz mulja Save i Dunava, a zatim ispredali mitove o monstrumima koji su tu živjeli prije biblijskog potopa.

Prava riznice gigantskih zuba, kljova i kostiju izronila je iz milenijumskog mraka iz Save i Dunava između dva svjetska rata, kad su se na rijekama pojavili veliki brodovi-bageri koji su kopali šljunak i pjesak.

Savremeni radnici riječnih bagera kažu da i danas iz Dunava vade kosti mamuta i ogromnih jelena koji su živjeli u vrijeme kad se Srbija nalazila pod okeanom odnosno na obalama Panonskog mora. Ono je, tvrde naučnici, tokom 30 miliona godina nadolazilo i povlačilo se, da bi prije 600.000 godina konačno nestalo kroz Đerdapsku klisuru.

Geolozi kažu da je to dugo vrijeme samo tren burne istorije, 4,6 milijardi godina stare Zemlje na kojoj se tek nedavno, pre 542 miliona godina pojavljuju prvi oblici života. Tlo Srbije, na kome danas živimo, najduži je dio te istorije bilo na dnu praokeana i mora u kome su živeli ljuskari i korali. Od njihovih fosila stvoreni su brijegovi Topčidera, Tašmajdana i Kalemegdana. Po teritoriji današnje Srbije puzale su čudne praživotinje – trilobiti i džinovski vodeni škorpioni.

Njihove fosile danas prirodnjaci nalaze na vrhovima Rtnja i Kopaonika, Deli Jovana i Gornjaka koji su pre oko 300 miliona godina bili nekoliko stotina metara ispod okeanske površine – zapisao je čuveni geolog dr Milodrag Anđelković.

U sljedećih sto miliona godina okean se pretvorio u plitko i toplo more iz kojeg su provirili vrhovi Kopaonika na kome rastu prve kopnene biljke. Nekoliko desetina miliona godina kasnije, u planinama istočne Srbije bujale su prašume rođaka rastavića, visokog 40 metara, čiji se ugljenisani ostaci danas vade iz podzemnih kopova kao najkvalitetniji kameni ugalj.

U periodu jure, prije 165 do 125 miliona godina, more je ponovo narasalo, a na njegovom dnu su vladali čudni glavonošci amanoti i proždrljivi puževi koji su svojom kiselinom topili oklope protivnika i proždirali ih. Kraj obale su plivale prve velike morske nemani ihtiosaurusi, dok su na pučini jedrili pterodaktili loveći oklopljene praribe – naslikao je prošlost dr Anđelković.

Prije 70 miliona godina počelo je moderno doba geološke istorije, a na kopnu Šumadije rastu prabanane, fikusi i palme, a guste prašume se šire u nedogled – opisao praistorijsku Srbiju geolog dr Nikola Milojević.

Po njegovim riječima, u plićacima toplog mora kod Beograda vrilo je od života, o čemu svjedoče fosili u tlu Topčidera i Rakovice, a u dubinama Slavije i Višnjice vrebala je najveća neman svih mora ajkula karhorodon s čeljustima zastrašujućih dimenzija – dva puta 1,5 metara. On je smio da napadne čak i vladara srpskog mora – kita cetoterijuma.

Ledeno doba

Prije milion godina nastupilo je ledeno doba koje je naglo pokrilo najveći dio Evrope ledom debelim i do 40 metara. Džungla u Srbiji nestaje, ali ne život, jer se razvija tundra po kojoj pasu stada ogromnih jelena s rasponom rogova od četiri metra, bizamskih goveda i pravih divova – runastih mamuta i nosoroga.

Izvor: ATV

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/aktuelno/cudovista-zivjela-u-srbiji-u-moru/||claudebot