Za upotrebu Skajpa u Etiopiji kazna zatvora do 15 godina

Objavljeno: 17. 6. 2012 u 12:27h

Vlasti Etiopije zabranile su korišćenje skajpa, direktan video kontakt i razgovor sagovornika putem internet veze, pod pretnjom da prekrišioce čeka zatvor i do 15 godina.

Taj zakon je usvojen 24. maja, prenela je katarska televizija Al džazira, uz napomenu da je međunarodna javnost saznala za to tek mesec dana pošto je pomenuti pravni akt formalno počeo da važi.

Predstavnik etiopskih vlasti je rekao da zabrana upotrebe video komunikacije putem interneta odnosi i na servis koji u tom domenu nudi najpoznatiji svetski pretraživač Gugl.

Vlasti u Etiopiji tvrde da je zabrana upotrebe skajpa opravdana jer “doprinosi jačanju nacionalne bezbednosti i obezbeđuje monopol domaćih telekomunikacionih kompanija”.

Taj zakon, kako ističu stručnjaci firme Tečkranč, daje pravo etiopskom ministarstvu telekomunikacija i informacionih tehnologija da odobravaju licence svim nedržavnim firmama koje uvoze inostranu opremu za emitovanje informacija.

Organizacija “Reporteri bez granica” saopštila je, međutim, da jedini etiopski internet provajder, državna kompanija Ethio-telecom – ima mogućnost da nekim korisnicima dozvoli anoniman ulazak u internet mrežu i korišćenje skajpa, iako je to drugim provajderima zabranjeno.

Izvor: Press

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/aktuelno/za-upotrebu-skajpa-u-etiopiji-kazna-zatvora-do-15-godina/||claudebot